Ať se zeptal, kdo chtěl, Trump vedl. Ne moc, ale všude

01.03.2024 7:05

V USA se blíží velký den. Slavné superúterý, které často rozhodlo o tom, kteří dva hlavní rivalové se nakonec utkají o křeslo v Oválné pracovně. Bude to Trump s Bidenem, nebo má šanci do jejich předpokládaného střetu promluvit ještě někdo další. A pokud to budou tito dva staří muži, který z nich má větší šanci na vítězství? Čísla mluví jasnou řečí.

Ať se zeptal, kdo chtěl, Trump vedl. Ne moc, ale všude
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Ve Spojených státech se blíží tzv. super úterý, tedy den, kdy bude o výběru prezidentských kandidátů rozhodovat v onen jediný den nejvíc států USA. Před letošními prezidentskými volbami tento den připadne na 5. března. Nejvážnějšími kandidáty na křeslo v Oválné pracovně jsou obhájce úřadu demokrat Joe Biden a jeho republikánský protějšek Donald Trump, který byl prezidentem v letech 2017 až 2021.

Po superúterý bývá jasno, kteří dva hlavní soupeři vstoupí do finálního zápasu o Bílý dům. Tentokrát se vedle Bidena a Trumpa v superúterý utká o hlasy voličů i Nikki Haleyová, republikánská politička a diplomatka, která v letech 2017–2018 zastávala úřad velvyslankyně Spojených států při Organizaci spojených národů. V republikánských primárkách však zatím neuspěla. Trump má před ní velký náskok.

Publicista Rex Huppke v textu pro server listu USA Today napsal, že o finalistech volebního klání je rozhodnuto už před superúterým. Je přesvědčen se primárky u republikánů i demokratů rozhodly jasným vítězstvím obou mužů v Michiganu.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49983 lidí
„Mohou mě média vzbudit, až začnou všeobecné volby?“ zeptal se hned v titulku. „Jediná věc, která by mohla změnit tento výsledek, by byla, že by jeden ze dvou starších chlapů měl náhlý zdravotní problém,“ naznačil jednu z možností s tím, že druhou možností jsou soudní rozhodnutí, která ještě mohou ovlivnit nadcházející měsíce.

Sluší se připomenout, že Trump se narodil v roce 1946 a Biden ještě o 4 roky dříve.

Ale jak přesně si stojí dva hlavní rivalové podle posledních průzkumů?

Britská mezinárodní společnost, zabývající se výzkumem veřejného mínění a analýzou dat You Gov po celý únor zveřejňovala řadu průzkumů, ve kterých srovnávala šance obou mužů stát se prezidentem. Hned první průzkum z přelomu ledna a února ukázal, že Trump nad Bidenem vede o 2 procentní body. Volilo by ho 44 procent respondentů, Bidena 42 procent. O pár dní později, přesněji 4. až 6. února uveřejnila tatáž agentura průzkum, v němž odpovídalo 1399 respondentů. Šlo o průzkum pro magazín The Economist. Trumpovi by v tomto průzkumu dalo hlas 44 procent lidí, Bidenovi 43 procent.  

Společnost Morning Consult, která uveřejnila průzkum ze stejného období, zjistila, že 42 procent odpovídajících se přiklání k volbě Bidena a 44 procent k volbě Trumpa.

Prezidentské průzkumy v USA

Série průzkumů je k nahlédnutí na portále Projects five thirty eight.

Společnost AtlasIntel, která se též zabývá datovým zpravodajství a analýzou velkého objemu dat, se na to, koho by volili, ptala lidí od 2. do 7. února. A výsledek byl u celkem 1637 odpovídajících jasný. 44 procent zvolilo Trumpa a 42 procent dalo najevo, že by volilo Bidena. Není přitom bez zajímavosti, že společnost AtlasIntel položila ve stejné době tuto otázku ještě jednou, jen místo Bidena dala lidem možnost vybrat si mezi Trumpem a manželkou exprezidenta Baracka Obamy. A tady Michelle Obamová zvítězila. Dalo by jí hlas 42 procent voličů. Trumpovi jen 39. Joe Biden byl viceprezidentem prvního afroamerického prezidenta Obamy. A když vedle sebe firma AtlasIntel postavila Bidena a Nikki Haleyovou, ukázalo se, že by pro Bidena hlasovalo 42 procent lidé a pro Nikki Haleyovou jen 23 procent.

Prezidentské průzkumy v USA

Průzkum společnosti Emerson College ze 13. a 14. února ukázal, že by Trumpa volilo 45 procent dotázaných, zatímco Bidena 44 procent.

Prezidentské průzkumy v USA

Průzkum společnosti Morning Consult z 23. až 25. února ukázal, že by Trumpa volilo 44 procent z 6224 respondentů a Bidena by volilo jen o procento méně.

Prezidentské průzkumy v USA

Čísla naznačují jednu věc. Trump sice nad Bidenem vede, ale před superúterým a před konečnou podzimní volbou vede jen těsně a během příštích týdnů může do kampaně promluvit řada věcí. Od vývoje migrační politiky, přes stav ekonomiky, až po nejrůznější témata tzv. kulturních válek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…