Zklamání z výkonu Ukrajinců. Po Avdijivce další problém

28.02.2024 10:33

Poté, co se Ukrajinci stáhli z Avdijivky, budují nová obranná postavení. Vojenští pozorovatelé však popisují nové ukrajinské opěrné body „jako zklamání“. Institut pro studium války též upozornil, že od 1. ledna 2024 Rusové nově okupují asi 205 kilometrů ukrajinského území. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tvrdí, že Rusové ovládli od 1. ledna 2024 dalších 327 kilometrů ukrajinské půdy. Ale podle institutu Šojgu z propagandistických důvodů přehání. A prý bude ještě hůř…

Zklamání z výkonu Ukrajinců. Po Avdijivce další problém
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Ruská agrese proti Ukrajině běží již třetí rok a podle washingtonského Institutu pro studium války se Rusové dál snaží využít slabšího toku západní pomoci na Ukrajinu a dál tlačí na okolí Avdijivky, kterou již získali a snaží se ukrajinské obránce zatlačit co nejdál. Do oblasti poslali nové vojáky a na Ukrajince prý tlačí ze všech sil.

„Ruské síly v současné době soustřeďují útoky západně od Avdijivky ve směru na Berdychy, Orlivku a Tonenke, kde ukrajinské síly vytvořily okamžité obranné pozice, aby kryly svůj ústup z Avdijivky a reagovaly na aktuální ruské operace. … Ukrajinští vojenští pozorovatelé však charakterizovali ukrajinská opevnění západně od Avdijivky jako ‚zklamání‘ a ‚problematická‘. Ruské síly pravděpodobně pokračují v pokusech o postup, aby připravily ukrajinské síly o oddech, který by Ukrajině umožnil vytvořit soudržnější a hůře prostupnou obrannou linii v bezprostřední blízkosti Avdijivky,“ upozornil ISW.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

Americké ministerstvo zahraničí považuje situaci na bojišti na Ukrajině za „extrémně vážnou“ kvůli nedostatku munice.

„Nyní je situace extrémně vážná. Ukrajinská armáda nemá dostatek munice nutné k odražení ruské agrese. I nadále statečně bojují. Stále mají zbraně a střelivo, které mohou používat, ale musí je přerozdělit (konzervovat), protože americký Kongres selhal,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller na brífinku. Na jeho slova upozornilo Rádio Svobodná Evropa/Rádio svoboda.

A znovu apeloval na americký Kongres, aby schválil pomoc Ukrajině.

Ukrajinský generální štáb však zároveň upozornil, že Rusové za jeden den bojů ztratili 1060 vojáků, 2 letadla, 20 děl, 20 dronů a 14 tanků. Na slova generálního štábu upozornil server Ukrajinská pravda.  

Institut pro studium války též upozornil, že od 1. ledna 2024 Rusové nově okupují asi 205 kilometrů ukrajinského území. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tvrdí, že Rusové ovládli od 1. ledna 2024 dalších 327 kilometrů ukrajinské půdy. Ale podle institutu Šojgu z propagandistických důvodů přehání.

„Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) 27. února informovala, že probíhající ruská informační kampaň k demoralizaci ukrajinské společnosti mezi březnem a květnem 2024 zesílí. SBU oznámila, že informační kampaň, kterou nazývají ‚Maidan-3‘, má v úmyslu zasít paniku a nespokojenost mezi ukrajinským obyvatelstvem a vrazit klín mezi civilisty a vojenské a politické vedení. Ukrajinský prezidentský výbor pro zpravodajství oznámil, že Rusko utratilo celkem 1,5 miliardy dolarů na tuto informační kampaň (včetně 250 milionů dolarů na informační operace pouze v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram) a poznamenal, že tyto výdaje jsou na stejné úrovni jako ruské výdaje na konvenční vojenské aktivity,“ napsal k tomu ISW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

P. Navalná prohlásila, že strategie Západu ohledně převzetí Ruska nefunguje. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 28.02.2024 16:15:08
Ano zde nejde o válku na "nějaké" Ukrajině, zde jde o dlouhodobou straterii západního kapitálu převzít Rusko. Tak proč se pořád vykřikuje o demokracii, svobodě a podobně.

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …