Ať už drží hubu a pracují, vzkazuje kníže kolegům ve vládě

19.04.2011 23:25

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje dohodnutou restrukturalizaci vlády za přijatelný kompromis v současné politické situaci. Pro podporu Nečasovy vlády nemá žádnou další podmínku, mělo by se ale podle něho přestat s hádkami a začít pracovat.

Ať už drží hubu a pracují, vzkazuje kníže kolegům ve vládě
Foto: Martin Kovář
Popisek: Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Strana TOP 09 už nemá žádnou další podmínku, aby podporovala Nečasovu vládu, uvedl její šéf Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Týden.cz. Ve vtipu jen dodal své osobní přání: „Jen aby konečně drželi hubu a pracovali. Toť vše."

Premiér Petr Nečas (ODS) hovořil před začátkem pondělní schůzky K12 o důkladné „deABLizaci" vlády. Měl tím na mysli především odvolání ministrů z koaliční strany Věci veřejné Radka Johna a Josefa Dobeše (Vít Bárta podal demisi sám), kteří měli být napojeni na bezpečnostní agenturu ABL. Přesto se ale koaliční lídři po pětihodinovém jednání dohodli na kompromisu a zmiňované padáky se nekonaly. John se z vnitra přestěhuje na post vicepremiéra pro boj s korupcí a Dobeš zůstává na školství.  

Související: Novým ministrem vnitra bude bývalý elitní policista Jan Kubice


„Poněvadž vždycky v životě je politika umění kompromisu, politika je umění možného. Musíte vždycky zjistit, co je průchodné, co je možné, co jsou priority a kdy je žádoucí dát vedlejší cíl stranou, abyste dosáhli hlavní cíl. To je celý problém politiky," uvedl k nové podobě vlády smířlivě Schwarzenberg. Ten ale připustil, že odvolání Dobeše a také ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), po němž TOP 09 dlouhodobě volá, možná ještě přijdou na pořad věci.

Bárta by měl dostat šanci se očistit

Nad Vítem Bártou, který kvůli své kauze podal sám demisi, kníže hůl rozhodně neláme. Souhlasí s jeho plánem na očištění vlastního jména mimo ministerskou funkci. „Každý člověk musí mít možnost se očistit. Podívejte se, jistě spousta lidí má velké pochyby o ABL, tak s odpuštěním já mám taky velké pochyby a spousta jiných Čechů má velké pochyby o dobré staré KSČ. Nicméně lidé, kteří tam byli členy a spolupracovali, měli možnost se rehabilitovat a dneska pracují na různých místech, i velice vysokých v politice a státní správě. S odpuštěním řečeno, co je povoleno bývalým komoušům, musí být taky povoleno bývalým zaměstnancům ABL, ne?" uvedl pro Týden.cz Schwarzenberg.


Co se týče kandidáta na post ministra vnitra Jana Kubiceho, na němž se koalice shodla, šéf TOPky poznamenal, že nepovažuje za ideální, aby bývalý policista vedl vnitro, stejně jako by třeba voják neměl vést obranu, nicméně se prý v jeho případě podřídil většině, která byla pro.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …