Až čtvrtina lidí nemá ponětí o důchodové reformě, ukázal průzkum

13.06.2012 12:15

Téměř čtvrtina Čechů vůbec netuší, že se připravuje nějaká reforma důchodů. Zároveň asi dvě třetiny lidí neplánují, že by se zapojily do druhého pilíře penzijní reformy. Důvodem je především nedostatek záruk a nedůvěra vůči státu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos Tambor pro ING Investment Management.

Až čtvrtina lidí nemá ponětí o důchodové reformě, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dúchodce na lavičce

"Nedůvěra ve stabilitu systémů a předvídatelnost a kontinuitu v chování státu je možná vůbec největší překážkou jakýchkoliv reforem, do nichž by se měli občané dobrovolně zapojit. Podle těchto výsledků to tak vypadá," cituje ČTK marketingového ředitele ING Investment Management Miloše Filipa.

Na důchod si spoří přes 60 procent Čechů

Zapojení do penzijní reformy zvažuje nebo s ním počítá necelých 40 procent populace, častěji jsou to lidé, kteří si již na penzi spoří. Na důchod si nyní podle průzkumu přitom spoří 63 procent lidí. Zároveň přes 11 procent Čechů přiznalo, že si na penzi nespoří a ani to neplánuje.

Téměř tři čtvrtiny lidí se přitom domnívají, že penzijní reforma je potřebná. "Zároveň ale u lidí převládá názor, že nastavení reformy se změní s další vládou," upozornil ředitel výzkumné společnosti Ipsos Tambor Tomáš Macků. To si podle něj myslí 59 procent dotázaných.

Penzijní reforma Nečasovy vlády je pro 70 procent lidí nesrozumitelná

Dvě třetiny lidí se zároveň domnívají, že stát informuje o připravované reformě nedostatečně. K tomuto názoru se přitom častěji přiklánějí lidé s vysokoškolským vzděláním.

Z obdobného březnového průzkumu společnosti Partners vyplynulo, že pro 70 procent Čechů je současná penzijní reforma navržená vládou Petra Nečase nesrozumitelná. Ještě hůře je na tom reforma z pohledu důvěry v její dlouhodobé fungování. V její dlouhodobou udržitelnost nevěří 22 procent lidí a 49 procent si myslí, že nepřežije ani další parlamentní volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…