Až začne jaro, migrace do Evropy se zvrhne do obrovských, rekordních rozměrů. Jasné vyjádření EU

17.01.2017 14:34

V loňském roce se z Libye do Itálie pokusilo přeplout na 181 000 migrantů. Přibližně 4500 našlo v rozbouřených vlnách Středozemního moře smrt. Maltský premiér Joseph Muscat varoval ostatní evropské lídry, že letos zažije EU ještě horší časy. Migrační vlna prý může dosáhnout dokonce dosud netušených výšek. Připraví se Evropa na tuto situaci, nebo se jí nechá na jaře zaskočit?

Až začne jaro, migrace do Evropy se zvrhne do obrovských, rekordních rozměrů. Jasné vyjádření EU
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

V Libyi dál zuří občanská válka. Na západě země sídlí vláda, kterou uznává OSN, ale z východu se blíží Khalifa Haftar, muž vedoucí ozbrojené jednotky. Země rozhodně nemá vládu, jež má pod kontrolou celé své území. Malta, která nyní předsedá Evropské unii, chce přesto uzavřít dohodu o vracení běženců právě do Libye. Podobnou dohodu má EU i s Tureckem a tato dohoda skutečně funguje.

„Množství lidí přicházejících přes Středozemní moře dosáhne na jaře rekordních výšek,“ varoval další členské země EU maltský premiér Joseph Muscat. Malta v tomto pololetí předsedá Evropské unii. „Můžeme se pokusit připravit se na to už teď, nebo počkáme, až nás to dožene v dubnu či v květnu. A nějaké dohody dosáhneme v té době,“ dodal premiér. Jeho slova přinesl server Business Insider, jenž se odvolával i na agenturu AP.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Anketa

EU je bez USA a Británie odsouzena k záhubě. Přimkněme se k Trumpovi a mějme silný Visegrád, řekl Jiří Ovčáček. Co Vy na to?

hlasovalo: 11593 lidí

Většina migrantů, kteří dorazí ze severní Afriky do Evropy, jsou migranti ekonomičtí, kteří prakticky nemohou doufat, že v Evropě získají azyl. Přesto je otázkou, zda se podaří se severoafrickými státy uzavřít podobnou dohodu jako s Tureckem. Nejvíc migrantů přichází z Egypta a z Libye. EU může jen stěží doufat, že s Libyí v jejím aktuálním stavu tuto dohodu uzavře. V případě Egypta jsou naděje na dohodu větší. Turecko se od EU dočkalo finanční podpory za zadržování migrantů a Egypt může přistoupit na podobnou dohodu.

„Egypt je země, s níž lze dojít k jakési dohodě,“ uvedl maltský ministr zahraničí George Vella. „V této zemi do jisté míry panuje stabilita, zdejší vláda by mohla mít na dohodě zájem, protože se sama potýká s problémy s migrací,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…