Babiš: Pane premiére, neflákám se. A nevěřím vašemu ministrovi

07.04.2014 7:53

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro deník Právo pokračuje ve své kritice ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Lídr hnutí ANO nevyloučil, že svým souhlasem nakonec stvrdí pomoc horníkům z Dolu Paskov. Přesto ale upozorňuje, že stát až moc ochotně nabízí pomoc soukromé společnosti OKD.

Babiš: Pane premiére, neflákám se. A nevěřím vašemu ministrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) argumentuje tím, že vláda s účastí sociální demokracie nemůže nechat horníky a lidi, kteří závisejí na Dolu Paskov, na holičkách. Ministr financí Andrej Babiš je sice proti, už ale není tak neústupný, jako v dřívějších vyjádřeních. „Neříkám, že jim nepomůžeme. Jen říkám, že tam proběhla strašně kontroverzní privatizace, že nabyvatel dostal za několik miliard vlastně majetek zdarma, že z firmy odčerpal desítky miliard, když se dařilo, a když se nedaří, tak stát nabízí firmě peníze," upozorňuje Babiš.  

Ačkoli kritizuje privatizaci OKD, nemá o premiérovi Sobotkovi pochybnosti. „Protože nemluvím dobře česky, tak když jsem řekl, že je zodpovědný, tak tím jsem myslel, že to jako resortní ministr měl v kompetenci. To je všechno. Deset let starou kauzu ale neposuzuji," uvedl politik.     

Ministr považuje za nevhodné vyřizovat si vzkazy s premiérem přes média. „Teď mě přes novináře nesmyslně vyzývá, abych předkládal zákony, ale když sedíme spolu za jedním stolem, tak mi nic neřekne. Rozhodně se na financích neflákáme, angažujeme se v zabránění karuselových obchodů, jednáme o centrálním registru účtů, dohaduji seminář kvůli zákonu o prokázání původu majetku. Odmítám, že bych nepředkládal zákony včas, já svoje úkoly plním," tvrdí Babiš.

K Němečkovi nemá Babiš důvěru. Zdravotnictví je podle něj neprůhledné

Andrej Babiš v rozhovoru popsal také spory, které se ve vládě vedou kolem zdravotnictví, v souvislosti s rušením poplatků a jejich kompenzací zvýšením plateb za státní pojištěnce. Babiš nechce přímo říct, že by sociální demokracie ušila na jeho hnutí boudu a nechala ministry hlasovat o něčem, na čem se vláda neshodla.

„Asi jde o nedorozumění, byly kolem toho zmatky. Těsně před jednáním vlády se totiž materiál přepisoval, vyškrtly se z něj některé body a naši ministři byli přesvědčení, že hlasují jen o roku 2014 a že o dalších letech se teprve budeme bavit. My jsme to tedy pochopili tak, pan premiér to zřejmě pochopil jinak," říká v rozhovoru pro Právo ministr financí.

Babiš má kromě toho velké výhrady k současnému ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD). „S osobou pana Němečka mám velký problém, stačí se podívat do veřejných zdrojů," prohlásil Babiš. Němeček podle něj jako šéf ostravské nemocnice koupil nejdražší přístroj CyberKnife v celé Evropě, kromě toho se prý také podílel jako předseda představenstva Centra buněčné terapie a diagnostiky na tunelu státní tkáňové banky.

Přesto Babiš popírá, že by tlačil na Němečkovo odvolání. „To neříkám. Ale na základě těchto informací k němu nemám důvěru," uvedl. „Zdravotnictví je velmi neprůhledné, přitom do něj teče ročně 260 miliard. Rádi bychom věděli, kam peníze jdou. Ve zdravotnictví jsme zažili plno skandálů, teď je problém s brněnskou nemocnicí sv. Anny nebo pražským protonovým centrem za 15 miliard," ukončil ministr financí Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…