Babiš a ČSSD: V podstatě remíza

20.05.2015 12:29

Podle průzkumu agentury SANEP bojují strany ČSSD a ANO o první místo z hlediska přízně voličů. V březnu prý byly jejich síly vyrovnané, kdežto v dubnu už nepatrně vedla ČSSD. Nyní v květnu se dá říci, že se jejich síly znovu vyrovnaly, oba dva mají podle odhadů shodně kolem 23 procent přízně voličů.

Babiš a ČSSD: V podstatě remíza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

V minulém měsíci bylo podle společnosti SANEP v minimálním vedení ČSSD před hnutím ANO. V nynějším měsíci květnu se prý situace otočila a v nepatrném vedení je hnutí ANO. Konkrétně čítá 23,2 procent volebních preferencí občanů, ČSSD má mít 23,1 procent. Vzhledem k možným statistickým chybám se ale může říci, že mají oba dva shodné volební preference občanů. Společně mají tedy přes padesát procent.

Celý průzkum ZDE

Podle společnosti SANEP je zřejmé, že si ČSSD upevňuje svou pozici, a dokonce získává hlasy váhajících voličů, zatímco hnutí ANO pomalu ztrácí své získané voliče, ale přibývá u něj počet váhajících voličů. Dokonce prý dochází k tomu, že voliči, kteří volili ANO, se nyní vracejí ke stranám, které preferovali dříve.

Politická preference voličů vůči straně ODS prý roste, dnes má dosahovat kolem osmi procent, zatímco dříve se pohybovala na pomezí hranice vstupu do poslanecké sněmovny. Pád voličů u hnutí ANO vysvětluje společnost SANEP tím, že prý voliči ztrácí důvěru v původní očekávání, které vložili do hnutí ANO, zejména pak do předsedy Andreje Babiše.

Společnost SANEP uvedla i současné pozice ostatních stran, dle průzkumu dnes komunisté dosahují kolem 14,3 procent, TOP 09 má 9,8 procent a KDU-ČSL 7,1 procent. Hnutí Úsvit se potýká s propadem a drží se jen stěží nad jednoprocentní hranicí. Česká pirátská strana má podle průzkumu 3,4 procent. Celkový zájem voličů pro sněmovní volby je jen mírně nadpoloviční, přesněji 51,7 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…