Babiš je šťastný z rozsudku u „Čapáku“. Kavárna ne. Začalo rýpání

14.02.2024 19:05 | Monitoring

Vrchní soud v Praze ve středu zopakoval zprošťující rozsudek v kauze Čapí hnízdo, ve kterém byl obžalován šéf hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. „Mám radost,“ reagoval Babiš na síti. Rozhodnutí nemůžou vydýchat jeho odpůrci, kteří to pod příspěvkem dali najevo.

Babiš je šťastný z rozsudku u „Čapáku“. Kavárna ne. Začalo rýpání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Andrej Babiš u soudu při projednávání kauzy Čapí hnízdo

V kauze Čapí hnízdo čelil obžalobě bývalý premiér, předseda hnutí ANO Andrej Babiš, a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Státní zástupce viní Nagyovou z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiše z pomoci k dotačnímu podvodu. Oba obžalovaní vinu opakovaně odmítli.

Vrchní soud v Praze loni zrušil zprošťující rozsudek v kauze Čapí hnízdo kvůli nedostatečně a chybně provedeným důkazům. Původní rozsudek městského soudu podle odvolacího senátu obsahoval závažná pochybení. Případ proto na pražském městském soudu znovu projednával senát soudce Jana Šotta. Ten ve středu v rámci jednodenního jednání znovu potvrdil, že Babiš ani Nagyová nespáchali žádný trestný čin.

„Mám radost,“ reagoval Babiš stručně na síti X.

Babiš opakovaně tvrdil, že celý proces je účelový a je na politickou objednávku. To mu po dnešním příznivém rozsudku lidé připomněli. „Takže to už není účelovka a kampaň??“ ptá se jeden z komentujících.

Jiní připomínají, že v případě nepříznivých rozsudků Babiš a hnutí ANO justiční systém kritizují. „Bude omluva za vaše výroky o zaplacených soudech?“ ptá se další.

„Jste říkal, že jsou v Česku soudy koupený a zmanipulovaný, ne?“ přidává se jiný komentující.

„Dneska předpokládám, že asi bude respektovat rozhodnutí soudu. Jinak jinými slovy, nejde vám to prokázat a vše, i když to tak vypadá a nasvědčuje, jsou to jen domněnky bez přímých důkazů,“ uvedl další, jak vidí rozhodnutí soudce Jana Šotta.

Podle jiných má Babiš radost hlavně proto, že obelstil justiční systém, který vinu zná, ale nemůže ji prokázat. „Já ne. Ale chápu. Musí to být euforie, když takhle vyjebe člověk se všemi včetně justice,“ stojí v jednom z příspěvků.

„Kluk ušatej s úsměvem na tváři právě přelstil systém. Ale pamatuj, spravedlnost a morálka často kráčejí jinou cestou než zákony lidí,“ uvedl jiný komentující.

Jiní Babiše varovali, aby se neradoval předčasně, protože vleklý případ může ještě mít pokračování. „Rozsudek není pravomocný. Ještě bych chvíli počkal,“ píše Martin Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …