Babiš jednal s bavorským premiérem. Dostal slíbených 100 lůžek

04.11.2020 19:15

Premiér Andrej Babiš se sešel s bavorským premiérem Markusem Söderem. Dohodli se. Bavorsko v případě nouze Česku pomůže; rezervuje pro to 100 lůžek intenzivní péče. Solidarita v Evropě, dle Babiše, funguje. A jednali i o dalších věcech.

Babiš jednal s bavorským premiérem. Dostal slíbených 100 lůžek
Foto: Repro Facebook
Popisek: Andrej Babiš ve svátek promlouvá k národu

Anketa

Věříte novému ministru Blatnému víc než Prymulovi?

hlasovalo: 16700 lidí

Bavorsko rezervuje pro případ, kdyby Česká republika potřebovala, 100 lůžek intenzivní péče. Žádost o pomoc, pokud by to bylo nutné, by podávalo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Na tiskové konferenci po jednání s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem to ve středu řekl premiér Babiš.

Dále vyloučil úplné uzavření hranic s Německem, což i dle Södera by mělo negativní dopad na ekonomiku obou zemí. „Tento projev solidarity je pro nás důležitý. Domluvili jsme se, že pokud by to bylo potřeba, a doufejme, že to nebude potřeba, tak aktivace by přišla ze strany našeho Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Babiš.

A dodal: „Je to samozřejmě velkorysé gesto, a chci jen potvrdit, že v případě potřeby na bavorské straně budeme postupovat recipročně,“ dodal. Podle Babiše po celou dobu koronavirové epidemie solidarita v Evropě funguje.

Německo zařadilo Česko od konce září mezi rizikové oblasti. Návštěvník, který nemá výjimku a neprokáže se negativním testem na covid-19, musí na 14 dnů do karantény. Čeští pendleři výjimku od bavorské vlády mají.

„Učinili jsme celou řadu důležitých kroků, které mají rozšiřování pandemie zabránit. Jde nám především o to, abychom zachovali funkční ekonomiku, hospodářské podniky, školy a mateřské školy. Dobré je, že otevřené hranice jsou na obou stranách doprovázeny analogickými a velmi podobnými opatřeními. Pro nás je důležité, aby i lidé z Česka mohli přijíždět. Máme celou řadu zaměstnanců z Česka, kteří pracují zejména ve sféře ochrany zdraví a medicíny,“ řekl bavorský premiér.

Na schůzce prý premiéři řešili také vlakovou dopravu. Babiš svůj protějšek žádal o spolupráci při modernizaci železnic, zrychlení spojení mezi Prahou a Mnichovem a navýšení kapacit přepravy vlaků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…