Babiš opravil Zemana: Z Green Dealu se vyvázat nelze

26.12.2021 17:50

Expremiér Andrej Babiš (ANO) oponuje prezidentovi Miloši Zemanovi, který v dnešním vánočním poselství vyzval, abychom – kvůli odhadovanému růstu ceny elektřiny a plynu – se vyvázali z Green Dealu. Babiš pro iDNES.cz uvedl, že je to nereálné.

Babiš opravil Zemana: Z Green Dealu se vyvázat nelze
Foto: Reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

„Nebezpečím, které se objevilo především v Evropě, je takzvaný ‚Zelený úděl‘. Z původně seriózní vědy zvané ekologie se stalo náboženství. A jako každé náboženství, i toto má své proroky, například v podobě postpubertální dívčiny. Zelený úděl pro Evropu nám přikazuje v roce 2030 přestat topit zemním plynem, v roce 2035 nejezdit v autech se spalovacími motory. Toto vše by podlomilo naši energetiku tím, že by vedlo k energetické chudobě, vedlo by k poklesu životní úrovně a ekonomického výkonu.

Pokud jde o energetickou krizi, pozorujeme prudký nárůst jak cen elektrické energie, tak zemního plynu. Odhaduje se, že tento nárůst bude pokračovat u elektřiny kolem 30 %, u plynu dokonce kolem 50 %. Máme-li tento nárůst alespoň zmírnit, musíme se vyvázat z takzvaného Zeleného údělu pro Evropu, který je podle mého názoru hlavní příčinou nárůstu cen energií,“ pravil prezident ve svém projevu.

  • Původní zdroj ZDE

Podle Babiše ale už couvnost nelze.

„Vyvázat se z něj jednostranně nelze, přišli bychom tím o zdroje Evropské unie, které mohou dosáhnout až 1000 miliard. Poškodilo by nás to. Musíme vybojovat co nejlepší podmínky pro Českou republiku v rámci balíčku Fit for 55. Nesmyslům o plynu nebo zákazu výroby aut se spalovacími motory zabránit můžeme. Musíme k tomu využít naše předsednictví v roce 2022. Mimo jiné, to, že platí snižování emisí pro EU jako celek a ne jednotlivé státy, je výsledkem mého jednání,“ uvedl Babiš pro iDNES.cz.

Souhlasí s tím, že Green Deal může být nebezpečný – pokud bychom přijali všechna ta, někdy až „šílená“ opatření navrhovaná Evropskou komisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …