Babiš popsal novinářům vtipný incident z letiště a zavzpomínal na zážitek se Špidlou

09.09.2014 19:01

Oficiální návštěvy prezidenta Zemana ve Francii se účastní také první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Ten se spolu s prezidentem republiky zúčastnil česko-franouzského podnikatelského semináře a byl součástí delegace přijaté francouzským prezidentem Francoisem Hollandem.

Babiš popsal novinářům vtipný incident z letiště a zavzpomínal na zážitek se Špidlou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Andrej Babiš v Paříži

„Přiletěl jsem linkou ČSA, mají tam strašně nepohodlná sedadla. Byl jsem tam poskládaný jak paragraf, takže jsem byl vyčerpaný, psal jsem celou cestu. Přiletěl jsem sám a sranda byla, když jsem byl na celnici, tak přestože jsme v Schengenu, tak si mě celnice vzala. Říkám jí, co potřebuje, dal jsem jí pas a řekl, že jdu za jejich prezidentem. Ta měla pocit, že si z ní dělám srandu, tak říkám, že to myslím vážně a jsem ministr a ona, ať jí ukážu nějakou průkazku,“ popisoval vicepremiér Babiš českým novinářům vtipný incident na letišti s tím, že nakonec postačil pas, kde má napsáno, že je ministr.

Podle Andreje Babiše musíme v Evropě hlavně komunikovat. „Je ostuda, že tady nebyl jedenáct let prezident a na úrovni ministrů také nebyly žádné kontakty. Měl jsem snídani s ministrem financí Francie a ověřoval jsem, jestli mají centrální registr účtů a majetková přiznání, která teď řešíme. Dohodli jsme se, že sem přijedou mí kolegové na finanční a celní správu,“ řekl Babiš.

TGV a Špidla

„Vzpomínal jsem na historku, jak jsem ptal před deseti lety pana premiéra Špidly, který vykládal, jak jel vlakem TGV. Ptal jsem se ho, proč kupujete ty zatracené Pandury, vždyť trasa Praha – Brno stojí 60 miliard, tak je nekupujte a udělejte TGV a budeme z Prahy v Brně za 40 minut,“ zmínil ministr financí.

Andrej Babiš dále uvedl, že Evropa se nad sebou do budoucna musí zamyslet, pokud jde o současné zadlužování. Ani situace ve Francii, kterou Babiš vnímá, není podle jeho slov ideální.

Protiruské sankce

Co protiruské sankce? „Francie měla dodat do Ruska lodě Mistal a pro ně je to asi prekérní situace. Ptal jsem se tady předsedy svazu podnikatelů, jestli cítí sankce, a oni je prý necítí. Stejně mi to řekla Škoda Auto. Je tam obrovský dopad na to, že v Rusku občané přišli o velké peníze, rubl zdevalvoval, takže přestali nakupovat. Je tam problém s automobilkami, se zbožím, nejsou dolary, takže to je ten přímý efekt. Já jsem ale nějaké konkrétní dopady sankcí ještě nezaznamenal ani v Čechách a ve Francii mi to také nepotvrdili,“ řekl v Paříži českým novinářům Andrej Babiš.

Zeman dal Babišovi tašku, Babiš Zemanovi knihu

Ten později při pracovním obědě dostal dar od prezidenta Miloše Zemana. Ministr financí totiž nedávno oslavil šedesáté narozeniny a prezident republiky na to nezapomněl. „Pan prezident na úvod pracovního oběda blahopřál prvnímu vicepremiérovi a ministru financí Andreji Babišovi k 60. narozeninám. Panu ministrovi věnoval praktický dárek, koženou tašku. Samozřejmě nechyběl přípitek na počest oslavence,“ řekl novinářům mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Na oplátku pak ministr financí daroval prezidentu Zemanovi knihu, která byla narozeninovým dárkem od přátel a spolupracovníků. Publikace se jmenuje O Babišovi bez Babiše a obsahuje rozhovory a především úvodní slovo prezidenta Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …