Babiš prezidentem? Premiér se rozesmál. A dal někomu za uši

12.07.2020 19:25

Premiér Andrej Babiš tentokrát své týdenní hlášení pojal dosti netradičně – společně s reportérkou Bárou Divišovou se pro server TN.cz nechal zpovídat. Prozradil, se kterými členy vlády si rozumí, či kdo jednání kabinetu často narušuje. Zazněla též otázka jeho prezidentské kandidatury. To Babiše pobavilo, že prezidentů je „plný Senát“. „Všude je prezident,“ pronesl, když jmenoval možné kandidáty.

Babiš prezidentem? Premiér se rozesmál. A dal někomu za uši
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády České republiky Andrej Babiš

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí
„Není pravda, že bych byl produkt Máry,“ odstartoval Babiš rozhovor s poukazem, že není „pouze produktem“ marketingového experta Marka Prchala. Jak sám řekl, mnoho věcí vymyslel i on sám, a Prchal zejména rozumí „facebookovému světu“.

Premiér prozradil, že natočení videa „Čau, lidi“ mu nyní zabere jen asi třicet minut; dřívější formát, kdy šlo o psanou formu sdělení, prý do veřejné podoby přepisoval celé nedělní odpoledne.

Pohovořil o tom, jak se učí češtinu. Našemu jazyku se již od roku 2014 premiér učí za pomoci hlasové poradkyně Jany Postlerové, přičemž ji projev předsedy vlády často dosti rozvášní. „Křičí na mě,“ postěžoval si Babiš.

Redaktorka se ho zeptala i na jeho oblíbené členy vlády. Jmenoval ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a podotkl, že v pořádku jsou i mnozí další. Kteří, jmenovat nechtěl... dotaz ho evidentně pobavil.

Pak ovšem došlo na jméno ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). A Babiše smích přešel. „Je aktivní, prosazuje svoje věci,“ řekl pouze.

Nejvíce vyrušujícím ministrem pak má být ministr školství Robert Plaga, který, podle premiéra, často k někomu na jednání vlády přijde a začne se s ním bavit. „Snad se to naučí,“ napomenul Babiš pedagoga.

Zmínil i to, jak se chová při rozčílení. „Občas mluvím sprostě, ale ne na veřejnosti,“ dušoval se. Své sprosté nahrávky označil za soukromé rozhovory.

„Spekuluje se o tom, jestli nebudete náš příští prezident...“ naznačila dále Divišová.

Předsedu vlády to dosti napnulo. „Jéžišmarjá! Víte, kolik je těch prezidentů? Však oni stále vystupují… Teďka jedna paní, taková rektorka, stále vystupuje… To je ta ‚všechno zná, všechno umí‘, ke všemu se vyjadřuje, a taky říkala, že nevylučuje toho prezidenta,“ pronesl směrem k rektorce Mendelovy univerzity v Brně Danuši Nerudové.

Neopomněl ani předsedu odborů Josefa Středulu či Senát. „A plný Senát… Všude je prezident,“ dodal.

Sám na prezidenta kandidovat nehodlá; mnohem důležitější jsou nyní pro něho nadcházející volby do Poslanecké sněmovny.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…