Babišovec a ódéesák debatovali o obchodu s Čínou. Zkuste si tipnout, kdo jej hájil

14.11.2016 22:58

O našem obchodu s Čínou a o čínských investicích v ČR diskutovali v pondělních Událostech, komentářích předseda hospodářského výboru Ivan Pilný a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Babišovec a ódéesák debatovali o obchodu s Čínou. Zkuste si tipnout, kdo jej hájil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný, lídr ANO za Královéhradecký kraj

Pilný poukázal na to, že bychom se měli soustřeďovat na byznys s přidanou hodnotou. Posteskl si, že u nás chybějí investice srovnatelné s těmi japonskými nebo korejskými.

Skopeček upozornil, že čeští podnikatelé nemají nedostatek úvěrů, ale potřebují otevírat dveře na čínský trh.

Pilný si posteskl, že „jsme vyměnili Tibet a lidská práva za to, že několik sociálnědemokratických činitelů a prezident stáhli kalhoty před brodem“. „Takhle to vidím. Nevím, co jsme za to dostali, protože v ekonomické oblasti se to neprojevuje,“ uvedl Pilný.

Skopeček považuje za správné, že se zajímáme i o čínský trh. Zdůvodnil to tím, že náš export míří v drtivé míře do EU. Ale když EU zažije recesi, stáhne do recese i nás. Proto je zaměřování se na asijské země správné. Uvedl také, že politici by měli otevírat dveře českým podnikatelům, protože překážek pro naše podnikatele v Číně je více než pro čínské podnikatele u nás.

Pilný souhlasil s tím, že česká ekonomika potřebuje diverzifikaci. Poukázal na to, že probíhají jednání s Koreou, která se u nás snaží v investicích dohnat Japonce. Poukázal také na to, že velký trh je k dispozici také v Indonésii.

Pilný přiznal, že existují jednotlivé podniky, které mají v obchodě s Čínou výsledky, celková čísla ale moc pozitivní nejsou.

Skopeček poukázal na to, že za posledních deset let se vývoz do Číny zpětinásobil. K tomu je třeba připočítat část zboží, které vyvážíme do Německa, protože to se pak vyváží do Číny.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…