Babišovy noviny zjišťovaly, kdo z politiků se „vymluvil“ z účasti na plese na Hradě

14.01.2017 7:23

Politici se na charitativní ples, který pořádá prezident Miloš Zeman, příliš nehrnou. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Babišovy noviny zjišťovaly, kdo z politiků se „vymluvil“ z účasti na plese na Hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: 2. Reprezentační ples prezidenta České republiky ve Španělském sále Pražského hradu. Valčík si zatančil i sám prezident

Jak uvádějí, charitativní ples se v pátek ve Španělském sále uskuteční už potřetí. Vstupenky nejsou levné. Pro jednoho člověka vyjde na osm tisíc korun. Funguje ale i jako lístek do tomboly. V ní bývá první cenou večeře s prezidentským párem, pravidelně je ale možné vyhrát i roční užívání nové škodovky zdarma.

Podobně jako v minulých ročnících i letos Zeman počítá odpadlíky hlavně v řadách politiků, píše list s tím, že nejčastější omluvou (nebo možná výmluvou) je „náhradní program“. Kvůli němu se nezúčastní třeba předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček ani ministr pro lidská práva Jan Chvojka (oba ČSSD).

„Budu v té době v zahraničí,“ odpověděl na dotaz LN šéf dolní komory Parlamentu. A v podobném duchu se vyjádřil též nedávno dosazený člen kabinetu. „Mám dlouhodobě domluvený jiný program v regionu,“ řekl Chvojka.

Jak list dále píše, obdobné důvody pro svou neúčast uvádějí i další politici. Chybět bude třeba jinak Zemanovi blízký Tomio Okamura, stejně jako jeho bývalý stranický kolega Marek Černoch nebo předseda komunistů Vojtěch Filip.

Podle deníku se tak opakuje situace z minulých let. Prezidentská kancelář na ples pravidelně zve více než 700 hostů. Do největšího slavnostního sálu Hradu jich ale každoročně přijde jen zhruba 400. To byl také důvod, proč před prvním ročníkem hradní zaměstnanci na poslední chvíli obtelefonovávali nerozhodnuté pozvané, aby je přemluvili k účasti. A z okolí prezidenta šly prý zvěsti, že výše postavení „lidé z Hradu“ mají účast na slavnosti pro jistotu povinnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…