Babišův Telička válcuje všechny. Paroubek se tlačí nahoru

02.04.2014 11:34

Třetí exkluzivní průzkum voleb do Evropského parlamentu, který provádí společnost SANEP, nadále potvrzuje v roli favorita letošních eurovoleb hnutí ANO s lídrem Pavlem Teličkou. Ten by podle aktuálních výsledků šetření získal podporu 19,1 procenta voličů, kteří by se voleb do europarlamentu zúčastnili.

Babišův Telička válcuje všechny. Paroubek se tlačí nahoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

Jak ukazují výsledky průzkumu společnosti SANEP, právě osobnosti, které figurují v čele kandidátek jednotlivých stran a hnutí, mohou hrát hlavní roli v rozhodování voličů. Jednotlivé strany s tím počítají a můžeme tak sledovat střet velmi silných lídrů.

V případě hnutí ANO jde o kombinaci jednak momentálně velmi silné pozice subjektu a volebního potenciálu lídra Pavla Teličky (19,1 %). Oblibu hnutí ANO a jeho voličskou atraktivitu je podle SANEPu možné sledovat i v rámci pravidelného monitorování volebních preferencí.

Celý průzkum ZDE

Sociální demokraté do čela kandidátky nasadili sociologa Jana Kellera, který má aktuální podporu 17,5 procenta rozhodnutých voličů. ČSSD sází jednak na silnou osobnost lídra, jednak na prozatím stabilní koaliční vládu vedenou premiérem a předsedou strany Bohuslavem Sobotkou, který se těší poměrně velké důvěře. O stabilní a věrné voliče se může opřít také KSČM, jejich jednička na kandidátce Kateřina Konečná se aktuálně těší podpoře 14,7 procenta voličů. TOP 09 sází na bývalého viceguvernéra ČNB, ekonoma Luďka Niedermayera. Ten by podle nejnovějšího šetření získal 7,8 procenta hlasů.

Zatímco ODS se po minulých volbách v roce 2009 mohla radovat z rekordního výsledku, letos budou podle průzkumu společnosti SANEP získávat důvěru svých voličů s velkou námahou. Lídr kandidátky Jan Zahradil by momentálně nepřesvědčil více než 5,6 procenta voličů. Posledním lídrem, který aktuálně získal větší než pětiprocentní podporu, je jednička KDU-ČSL Pavel Svoboda se ziskem 5,3 procenta hlasů.

Expremiér Paroubek není úplně ze hry

Relativně značný potenciál je patrný u strany LEV 21, jejíž předseda Jiří Paroubek (4,6 %) je stále výraznou politickou osobností. Lídr Strany zelených Ondřej Liška by získal pouze 3,7 procenta hlasů, Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany, pak ještě méně (3,2 %). O desetinu procenta za lídrem Pirátů se umístila Klára Samková (3,1 %), naděje hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury.

Podpora lídrů ostatních stran, mezi něž se řadí například Radek John (VV), Petr Mach (Svobodní), Milena Vicenová (LES) nebo Otto Chaloupka (Republika), se nepřehoupla přes tři procenta voličů.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 24. – 31. 3. 2014 na vybrané skupině 8.610 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…