Babišův osud má v rukou Zeman. Ani soud ho prý nezachrání

01.12.2013 11:21

Dosud platil zvyk, že se ministrem české vlády může stát jen ten, kdo má čisté lustrační osvědčení. A podle informací serveru Týden.cz Babiš nemá sebemenší šanci toto osvědčení získat, ani v okamžiku, kdy slovenský soud prohlásí, že je čistý. Na tuto skutečnost upozorňuje odborník z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Babišův osud má v rukou Zeman. Ani soud ho prý nezachrání
Foto: Daniela Černá
Popisek: Nakonec dorazil i Andrej Babiš za potlesku občanů

"Fakt, že někdo byl v evidenci, nemůže změnit nic. Nikdo nemůže říct, že v srpnu bylo minus deset stupňů, když bylo plus třicet. Jde o historickou skutečnost. Ani lidé, kteří vyhrají soud, nemohou dostat negativní lustrační osvědčení," uvedl Radek Schovánek z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Osud miliardáře tak má v rukou jen a pouze prezident republiky Miloš Zeman. Právníci sice tvrdí, že lustrační osvědčení nepotřebuje absolutně každý člen vlády, vicepremiér se může obejít i bez něho, ale i u této funkce má poslední slovo prezident Miloš Zeman. Pokud se rozhodne Babiše nejmenovat, miliardářova snaha o ovlivňování exekutivy skončí ještě dřív, než vůbec začala. Na chod České republiky bude mít vliv také jako poslanec, ale sám Babiš označil rokování ve sněmovně za nudné a zdlouhavé. Má pocit, že ve vládě by toho mohl dokázat víc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…