Bakala se nad sebou zamyslel a chce si zlepšit reputaci

04.04.2014 8:01

Podnikatel, miliardář a největší vlastník OKD Zdeněk Bakala poprvé řekl, co pro něj znamená firma a region, díky nimž získal své jmění. Švýcarský rezident se prý nyní hodlá orientovat na Česko a hodlá respektovat význam, které jeho firmy mají pro stát. Prozradil i to, co jej vedlo k odchodu z investiční firmy BXR. Píše o tom MF Dnes.

Bakala se nad sebou zamyslel a chce si zlepšit reputaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

„Časem jsme došli k závěru, že máme odlišný názor na investiční filozofii a řízení jednotlivých projektů," vysvětlil Zdeněk Bakala své rozhodnutí opustit společnost BXR. Rozchází se dokonce i s dlouholetým společníkem a přítelem z mládí, finančníkem Peterem Kadasem. Hlavní příčinou jsou prý rozdílné názory na další postup v problematických OKD.

Bakala si většinu českých aktiv holdingu BXR odnáší, chce je připojit ke své tuzemské skupině BMM, kterou řídí s manželkou Michaelou. Zároveň chce ve společném podniku s partnery držet další část majetku, včetně OKD (respektive jeho nizozemské matky NWR) a realitní firmy RPG byty.

Vše k věci OKD ZDE

„Mám asi větší apetit na novou investici do NWR než partneři," prohlásil Bakala. Je ochotný utrácet vlastní peníze, aby dolům prodloužil život. Podle MF Dnes mu není proč nevěřit. Je prý logické, že se mu daleko víc než zahraničním partnerům nechce nechat firmu s třinácti tisíci zaměstnanci padnout. Ve hře jsou ale údajně i dopady na další lidi, pro Bakalu důležité.

Bakalovi osobní tragédie nehrozí

Ani pokud se OKD začne hroutit, pro Bakalu to nebude znamenat osobní tragédii. Jak uvedl již dříve pro časopis Forbes, neovlivňuje firma zásadně jeho majetek. Krach dolů by podle deníku znamenal problém pro politiky, kteří jsou zodpovědní za jejich privatizaci. To se týká především sociálních demokratů, kteří v roce 2004 stáli u prodeje zbytku státního podílu.

Hrozba míří jmenovitě na premiéra Bohuslava Sobotku, a tomu by Bakala nechtěl dělat potíže. Podle deníku už jen proto, že je spojuje osoba Radka Pokorného, Sobotkova důvěrníka, jenž pracuje i pro Bakalu. Svou investici ale podnikatel podmiňuje spoluúčastí státu. „Otázka, zda vložit kapitál do NWR z mého pohledu záleží na přístupu českého státu. Nechceme žádnou pomoc, ale v Evropě je normální, že se státy podílejí na omezení negativních dopadů útlumu, že s těžařskými firmami komunikují," uvedl.

Podle deníku si Bakala snaží napravit reputaci u české veřejnosti i politiků a posílit svůj respekt. Celkově prý Čechy dráždí jeho okázalé bonvivánství, láska k luxusu nebo obliba zahraničních manažerů, občas necitlivých k českému prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…