Bohuslav Sobotka prý připravil touto zlodějnou stát o miliardy korun

03.04.2014 17:09

ANKETA Ministerstvo financí vydalo prohlášení, že odmítá opět dotovat soukromou firmu OKD – nyní formou dotace těžby černého uhlí. Ministerstvo v návaznosti na to dále uvedlo, že prý stát v době ministra financí Bohuslava Sobotky za ČSSD prodělal na privatizaci svého podílu OKD desítky miliard.

Bohuslav Sobotka prý připravil touto zlodějnou stát o miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

MF Dnes navíc informovala, že se Evropská komise podivovala nad nízkou privatizační cenou OKD a tehdy mohla vláda ještě privatizaci zastavit. Přesto Sobotkovo ministerstvo zaslalo Evropské komisi stanovisko vypracované advokátní kanceláří Pokorný, Wagner & spol., která pracovala pro kupce OKD, a toto stanovisko hájilo již uzavřenou smlouvu.

MF Dnes uvedla, že ještě v roce 2006 prý existovala šance na zmaření nevýhodné privatizace OKD, ve které podle současného názoru policistů stát tratil mnoho miliard korun. Odpověď Evropské komisi připravil Sobotkův přítel, advokát Radek Pokorný, jenž současně pracoval i pro Zdeňka Bakalu, který finálně OKD získal. Odpověď Evropské komisi z ministerstva byla na hlavičkovém papíru Bohuslava Sobotky, i když se hájí tím, že dokument podepsal tehdejší náměstek Eduard Janota.

Ministerstvo financí: Jisté je, že stát na prodeji OKD desítky miliard korun prodělal

I v souvislosti s privatizací OKD Ministerstvo financí nesouhlasí s jakoukoli další finanční podporou soukromé společnosti OKD a nesouhlasí rovněž s návrhy ministra průmyslu Jana Mládka a předsedy vlády Bohuslava Sobotky, kteří připouštějí, že by stát mohl dotovat těžbu v Dole Paskov až do roku 2016.

„Není bez zajímavosti, že stát už jednou soukromou společnost, která OKD vlastní, podpořil. A to cenou, za kterou jí v roce 2004 odprodal 46 procent akcií, které v OKD vlastnil. Předseda vlády Bohuslav Sobotka byl v té době šéfem Ministerstva financí, které prodej navrhlo a realizovalo. Za balík akcií získal stát 4,1 miliardy korun. Podle závěrů auditorů mohla přitom tehdejší vláda dostat od soukromé firmy Karbon Invest šestkrát víc. Zástupci Ernst & Young v roce 2005 ocenili tržní hodnotu státního podílu v OKD na 24 miliard korun. Původní kupní cenu získal kupující na výplatě dividend zpět hned v prvních dvou letech. Vše další je čistý zisk. Posudek, na jehož základě stát prodával, byl natolik vadný, že s jeho autory je dnes vedeno trestní stíhání. Ještě v letech 2010 a 2011 firma vykázala zisk 6,3, respektive 6,1 miliardy korun. Kolik vydělali jednotliví společníci firem, se přesně neví, analytici odhadují, že jen pan Bakala vydělal na koupi OKD 38 miliard. Jisté je, že stát na prodeji OKD desítky miliard korun prodělal,“ vysvětlilo Ministerstvo financí svůj postoj.

Propojování médií, byznysu a politiky nás bohužel směřuje k východnímu modelu

ParlamentníListy.cz se politiků dotázaly, co si o věci myslí a zda Bohuslav Sobotka nepochybil při nevýhodné privatizaci OKD, jíž mohl zastavit.

„Místopředseda našeho hnutí Jaroslav Novák v tuto chvíli připravuje trestní oznámení na osoby zodpovědné za škodu, která v případě OKD byla minimálně třicet miliard. Vláda nám nedávno zamítla náš zákon, který uzákonil povinnost politiků řádně spravovat svěřený majetek s péčí řádného hospodáře s tím, že takovou povinnost stávající zákony již prý nařizují. Pokud měla vláda pravdu, pak policie musí začít pana Sobotku a jeho komplice stíhat pro porušení povinnosti při správě cizího majetku za prokazatelné porušení zákonné povinnosti a miliardové škody,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„OKD je soukromá společnost, kterou pan Bakala koupil velice výhodně. Tato privatizace byla jasně nevýhodná pro stát, kdy tehdejší vláda privatizaci prosazovala a cenu OKD odůvodňovala tak, že je naprosto v pořádku. Pomoc státu soukromé společnosti by byla velmi nevhodným a špatným vytvořením precedentu. Vláda musí především zvážit velkou nezaměstnanost v regionu a pomoci najít řešení ve spolupráci s úřady práce a dalšími státními institucemi působícími v Moravskoslezském kraji, včetně státního podniku Diamo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Bylo to prodáno za vyšší než tržní cenu a než byl posudek ÚOHS a prověřila to i Evropská komise, která konstatovala, že nebylo použito nepovolené veřejné podpory. Tato kauza se neustále vrací a je zajímavé, že o ní asi 14 dní mluví pan Babiš a pořád se o tom píše v Babišově frontě. Ukazuje to na učebnicový příklad prorůstání byznysu do médií a používání k politickému boji. Zajímavé je, že si ten deník nevšiml, že stát před tím za privatizování více než padesátiprocentního podílu nedostal ani korunu. Pamatuji si, že odbory tehdy žádaly, aby se byty prodaly zaměstnancům za přijatelnou cenu. To bohužel nebylo dodrženo. A bylo to v době, kdy pan Babiš privatizoval a vytvářel své majetkové impérium. Teď se blíží volby a je to na tom vidět. Jak pan Babiš postupoval tvrdě a nekompromisně vůči svým partnerům a konkurentům v byznyse, tak postupuje i v politice - a to se čekalo. Propojování médií, byznysu a politiky nás bohužel směřuje k východnímu modelu, ale je na voličích a občanech, zda tomu budou podléhat,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

Sobotka prý pochybil a připravil Českou republiku o miliardy korun. Byla to zlodějna

„Z informací, které mám nyní k dispozici z médií, vyplývá, že tehdejší ministr financí Sobotka z ČSSD pochybil a připravil Českou republiku o miliardy korun. Měl by z toho vyvodit osobní odpovědnost,“ řekla redakci místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„O přátelském vztahu pana Pokorného s panem premiérem asi netřeba pochybovat. My jsme na toto pro Českou republiku nešťastné spojení poukazovali již před volbami a je možná smutné, že novináři tomuto tématu nevěnovali tolik pozornosti, jak by si jistě zasloužilo. Pozdě plakat nad rozlitým mlékem. OKD byla jen zlodějna za bílého dne. Smutně by se dalo dodat, že ´bude líp´. Už není co rozkrást. Ale naštěstí to není tak úplně pravda,“ uvedl poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Pokud jsou ty informace pravdivé, pak by policie měla ihned konat a Bohuslava Sobotku obvinit minimálně z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Premiér by se měl zodpovídat a myslím, že dneškem začal jeho pád. Má šanci trumfnout Grosse,“ míní místopředseda STAN a poslanec Stanislav Polčák.

„Bohuslav Sobotka z ČSSD jako ministr financí výrazně zadlužoval český stát i při šestiprocentním růstu. Příjmová stránka ho nezajímala, což je vidět i na privatizaci OKD. Šlo o neschopnost? A co na to protikorupční policie? A proč chce nyní premiér zachraňovat OKD státní podporou? Je zde hodně neznámých a premiér má hodně co vysvětlovat,“ míní místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Návrh dotovat dnes OKD je pokračováním šíleného příběhu

„Pokud je ta informace správná, pan premiér by měl urychleně hledat řešení, které nezatíží daňové poplatníky a nezasáhne do rozpočtu,“ reagoval předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný z ANO.

Privatizaci OKD podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi zpackaly pravicové vlády. „Vláda pod vedením ČSSD řešila prodej minoritního podílu. Ten proběhl nad odhadní cenou. Prodej tehdy prověřil i Úřad pro hospodářskou soutěž a Evropská komise. Podle veřejných informací prodej OKD šetřily i orgány činné v trestním řízení. Současný útok na premiéra ze strany Ministerstva financí je spíše reakcí na jeho kritiku střetu zájmů u pana prvního místopředsedy vlády Babiše. Také se ukazuje, že Ministerstvo financí není schopno nalézt slibované úspory na plnění programového prohlášení vlády. Odtud možná fouká politický vítr snažící se najít viníky pro ospravedlnění nedodržení předvolebních slibů,“ dodal Seďa.

„Návrh dotovat dnes OKD je pokračováním šíleného příběhu, kdy se pod cenou prodá majetek státu soukromé firmě, aby pak stát ještě dotoval hospodářské výsledky této firmy. Horníci přitom hrají v tomto příběhu roli rukojmích. Pokud u ´prodeje´ OKD byl dnešní premiér v roli ministra financí, pak dnes tento návrh má určitou zvrácenou logiku. Panu premiérovi Sobotkovi a panu ministru Mládkovi se to rozdává: Vždyť koneckonců jsou to jenom naše peníze,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

To bylo cílené rozkrádání národního majetku

„O privatizaci OKD a její podobě rozhodla Klausova vláda, a to je viník dnešních problémů. V roce 2003 se prodával zbytkový podíl. Součástí toho byl závazek OKD převést obratem byty nájemníkům, což nebylo splněno, a pravicové vlády to ani nevyžadovaly. Je třeba si uvědomit, že řešení OKD se týká nejen horníků, ale všech v regionu. A není lehké kvůli zpackané privatizaci z devadesátých let. Stát v roce 2004 prodal minoritní akciový podíl v OKD za tržní cenu, nad cenu, kterou stanovil posudek, a také nad cenu, kterou stanovil ve svém stanovisku ÚOHS. Evropská komise prodej prověřila a konstatovala, že při tomto prodeji nebyla poskytnuta nepovolená veřejná podpora. Za majoritní podíl v OKD, který včetně podnikových bytů nechaly před rokem 1998 divoce privatizovat pravicové vlády, stát nedostal ani korunu. O tomto faktu se zcela účelově nemluví,“ řekla místopředsedkyně ČSSD a první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. A místopředseda Senátu Zdeněk Škromach je stejného názoru.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„To nebyla privatizace ani zpackaná privatizace. To bylo cílené rozkrádání národního majetku. Sobotka v každém případě pochybil a nutím se věřit tomu, že neúmyslně. Proč to darebáctví ale nezastavil, pochopit nemohu. Za naprosto správné považuji stanovisko Ministerstva financí. Ne proto, že bych nechtěl, aby horníci měli možnost pokračovat v práci. To proto, že potřebná miliarda je jen drobečkem z neoprávněného zisku pana Bakaly. Proto ji musí poskytnout vlastník OKD,“ zlobí se senátor Jaroslav Doubrava.

„Lidi na Ostravsku nezajímají spory mezi premiérem a ministrem financí. Potřebují práci a stát by měl pomoci a i sáhnout do kasy, až se vláda s regionem a odbory shodne jak,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Celá privatizace OKD byla tristní, včetně bytů OKD, a je to ostuda státu jako Mostecká uhelná. Všichni těžaři přece musí tvořit rezervy na útlum a rekultivace. Natahovat nyní ruku pro dotace je nemravné,“ myslí si poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Je to koaliční válka. A když v tom figuruje Sobotkův kamarád Pokorný...

„Porušení zákazu veřejné podpory je bohužel častým tuzemským nešvarem. Rozhodování o vině nenáleží politikům, nýbrž ÚOHS a na evropské úrovni komisi. Od Ministerstva financí pod Andrejem Babišem je chvályhodné, že kroky důvodně podezřelé z porušování soutěžního prostředí odmítá. Veřejných prostředků nemáme ve státním rozpočtu nazbyt a měly by jít na financování veřejných služeb, nikoli do kapes obchodních společností a jejich privátních vlastníků. Andrej Babiš ukazuje, že politika by měla sloužit občanům a veřejnosti, nikoli privátním společnostem, kterým politici něco přihrají,“ myslí si poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Skutečnou pravdu neznám. U ničeho podobného jsem v životě nebyl. Také nejsem ani milionář, natož miliardář. Musím proto odkázat na oficiální mluvčí. Ale skoro každá velká privatizace i zakázka v této zemi poněkud zapáchá. Je zvláštní, že se tu a tam mluví jen o těch, co se zrovna něčemu nebo proti někomu ´hodí´. Pravdu bych sám rád znal. Je však jisté, že tohle je cílený tvrdý útok na pana premiéra. Avizovaný již před volbami. Nezávidím mu,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Je dost smutné, jak ´idylická´ nálada mezi předáky koalice panuje. Tohle není už ani tak kontinuální předvolební kampaň pana prvního vicepremiéra, to je koaliční válka. Jistě to mimo jiné omlouvá neochotu jistých pěšáků podepisovat koaliční smlouvu. Takhle to prostě fungovat nemůže,“ dodal Koskuba.

„Kdyby někdo prodal OKD v době divoké privatizace, tedy v devadesátých letech za čtyři miliardy, chápal bych to, ale prodat to v roce 2004 za stejnou cenu, a když navíc figuruje při prodeji Sobotkův kamarád Pokorný, mi přijde do nebe volající,“ říká poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

Bohuslav Sobotka nese plnou odpovědnost

„Pokud nebudou jasné garance, že se za pár měsíců nebude situace opakovat, pak je lepší dát 1,5 miliardy státu do rekvalifikací a aktivit, které přinesou pracovní příležitosti, než abychom byli nejpozději za rok ve stejné situaci jako dnes. Co se týká OKD, tak si myslím, že nebyl důvod, aby stát držel akcie. Výši ceny při privatizaci ovšem neumím posoudit. Stát podnikat neumí, ale chybou myslím bylo, že stát neprodal byty odděleně od privatizace dolů a důlní činnosti,“ domnívá se poslanec ODS Petr Bendl.

„Pokud je to tak, jak uvádí MF Dnes, pak by nám všem měly dát odpověď orgány činné v trestním řízení, když podle zásady legality musí stíhat každý trestný čin, o kterém se dozví – a prošetřit, respektive prověřit každé podezření z trestného činu, v tomto případě zneužití pravomoci úřední osoby či veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku a další. To není nic složitého na přemýšlení,“ říká senátor za ČSSD Miroslav Antl.

Místopředseda sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík říká, že podle jeho názoru proběhla privatizace OKD za velice nestandardních a pro stát nevýhodných podmínek. „A Bohuslav Sobotka za to nese plnou odpovědnost,“ dodal Gazdík.

Podle europoslance Libora Roučka z ČSSD by debata měla být o tom, jak pomoci dvěma tisícům horníků a jejich rodinám, kterým hrozí propuštění. „Politické hrátky a nekonečné obviňování, co bylo před deseti lety, lidi nezajímá,“ doplnil.

Bylo to pochybení, nebo úmysl? Předpokládám, že Šlachtovo policejní komando zasáhne

„Bylo to pochybení, nebo úmysl? Celá obrovská privatizace je velká kauza, která ožebračila český stát, a já doufám, že jednou vyjde Černá kniha privatizace českou cestou, která budoucím generacím odhalí, co se zde vlastně událo a o co všechno jsme přišli,“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Předpokládám, že dnes v noci vtrhne Šlachtovo policejní komando do Strakovy akademie a odvede premiéra v klepetech do vazby, jelikož jednoznačně způsobil státu škodu značného rozsahu,“ reagoval europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Senátor Miroslav Krejča si myslí, že by stát neměl sanovat problémy privátní firmy. Může podle něho ale podpořit vznik nových pracovních příležitostí. „A roli Bohuslava Sobotky by měly vyhodnotit příslušné orgány,“ řekl senátor.

Podle poslance ČSSD Ladislava Šincla z faktů kolem privatizace jasně plyne, že stát v době působení ministra Sobotky neprodělal desítky miliard. „Bohuslav Sobotka naopak prosadil prodej minoritního podílu za cenu, která byla vyšší než posudek FNM a stanovisko ÚOHS, a do privatizační smlouvy prosadil již zmiňovaný dodatek. Divím se tedy Babišovým novinám, konkrétně MF Dnes, že se k takovým lžím propůjčují,“ dodal Šincl. (Celé vyjádření zde.)

Jak je možné, že OKD nedrží na vázaných účtech rezervu?

Ministerstvo financí dále uvedlo, že pokud dnes soukromá společnost OKD, která svým majitelům vydělala za deset let desítky miliard, žádá od státu miliardy na záchranu Dolu Paskov, nedá se taková žádost nazvat ničím jiným než vydíráním. Korektní, logické a spravedlivé by prý tedy bylo, kdyby do společnosti investovali sami vlastníci s tím, že se v dalších letech dá očekávat ekonomická konjunktura.

Ministerstvo financí se také chystá vznést oficiální dotaz na Český báňský úřad, jak je možné, že OKD nedrží na vázaných účtech rezervu na odstranění následků důlní činnosti, ačkoliv jí to zákon ukládá a báňský úřad na to má dohlížet. „Pokud společnost nedodržuje zákon, hrozí zde opět nebezpečí, že nám po výnosném podnikání OKD zbudou nezajištěné šachty, které pak bude muset stát za několik dalších miliard sanovat. Ministerstvo financí vyzývá Ministerstvo průmyslu a obchodu i předsedu vlády, aby je v tomto postupu podpořilo, stejně jako v otázce veřejně vyřčeného závazku převést na nájemníky byty, které soukromá společnost OKD spolu se státním podílem získala,“ uvedlo ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…