Bakalovi novináři účinkují v reklamě. A takto je setřel jejich kolega

30.01.2014 8:52

Na názorové stránce Lidových novin se redaktor Josef Chuchma v pravidelné rubrice „zápisník“ posmívá svým kolegům z konkurenčního vydavatelství Economia vlastněného miliardářem Zdeňkem Bakalou. Ti si totiž sjednali velmi zajímavý „vedlejšák“.

Bakalovi novináři účinkují v reklamě. A takto je setřel jejich kolega
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

Nejznámější tváře Bakalovy mediální stáje totiž spojily svá jména s výrobcem mobilních telefonů Nokia. Od finské firmy si vypůjčili její nejnovější model mobilu a prostřednictvím zabudovaného fotoaparátu stvořili sérii fotek, které byly poskládány do kalendáře, jenž společnost Nokia používá k reklamním účelům.

V kalendáři, na který upozornil server Mediář.cz, je možné spatřit nejznámější redaktory Hospodářských novin a magazínů Respekt a Ekonom, vlajkových lodí Bakalova vydavatelství. Vystupuje zde například Miloš Čermák, šéfredaktor webu iHNed.cz, známý investigativec z Respektu Jaroslav Spurný, nebo komentátorské hvězdy Jindřich Šídlo a Jan Macháček.

„Mají tohle renomovaní a respektovaní autoři zapotřebí,“ dumá Chuchma. Žurnalisté, tím spíše z vydavatelství, které píše o ekonomice, by se podle něj neměli stávat tváří nějaké firmy, tím spíše, když v magazínech tohoto vydavatelství čile inzeruje.

„Tahle reklamní hrátka s Nokií je dalším drobným kamínkem, vypadlým z pomyslné mozaiky představující profesní statut tuzemských novinářů,“ poznamenává redaktor. Novináři, stíhaní ekonomickou krizí i překotným technologickým vývojem, se podle něj učí všelijak prodávat, čímž ale ve skutečnosti zeslabují autoritu své profese.

Jako příklad korektního chování žurnalisty pak Chuchma svým kolegům dal chování tiskové agentury AP, která okamžitě rozvázala spolupráci se svým elitním fotografem, který za svou práci dokonce dostal prestižní Pulitzerovu cenu. Důvodem byla celkem bezvýznamná retuše v jedné z fotografií. Něco takového prý českým novinářům rozhodně nehrozí.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…