Bašta k výročí vraždy Němcova: Nejvýznamnější evropský politik zavražděný islamistickými radikály

23.02.2020 8:59

Diplomat Jaroslav Bašta se ve svém komentáři pro server PrvníZprávy.cz zabývá skutečností, že 27. února uplyne pět let od zavraždění ruského politika Borise Němcova. „Přestože pachatelé atentátu byli rychle vypátráni (během týdne) a následně odsouzeni, mezi ruskou opozicí a jejími zahraničními sympatizanty přetrvává přesvědčení, že za vraždou stál někdo jiný,“ zmínil.

Bašta k výročí vraždy Němcova: Nejvýznamnější evropský politik zavražděný islamistickými radikály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

V souvislosti s vraždou Němcova podle Bašty se stále častěji více či méně otevřeně ukazuje na prezidenta Ruska Vladimira Putina. „Důkazy sice nemají, o to je však pevnější jejich přesvědčení. Proto na Západě již několik let přejmenovávají ulice a náměstí, na nichž stojí ruská velvyslanectví, jménem Borise Němcova,“ dodal Bašta. Podle jeho slov se k tomuto trollení přidává i Praha. 

„Boris Němcov se vždy vyznačoval mimořádnou odvahou. Svoji politickou kariéru zahájil tím, že při srpnovém puči proti Gorbačovovi v roce 1991 spolu s dalšími demonstranty zastavil tanky před Kremlem. Tehdy si jej všiml Boris Jelcin a vybral si ho jako svého poradce,“ sdělil Bašta. „V osudový pátek 27. února večer nejprve jel do opozičního rádia Echo Moskvy, kde v dlouhém rozhovoru mluvil o připravovaném protestním pochodu po Tverském bulváru. Pak odjel taxíkem na Rudé náměstí, kde v jedné kavárně v obchodním domě GUM večeřel s mladou ukrajinskou modelkou a pak spolu šli pěšky do jeho bytu v ulici Bolšaja Ordynka (vedle izraelské ambasády). V půli cesty na mostě je obklopili čtyři muži a jeden z nich Němcova čtyřmi střelami do zad zavraždil. Modelce neublížili,“ popisuje Bašta. 

Když byli zatčeni pachatelé, podle jeho slov uváděli, že Němcov se dopustil při kritice vyvraždění redakce Charlie Hebdo urážky islámu. Hlavním podezřelým byl Čečenec Adam Osmajev. „Chápu, že na podobného muže by Rusové zorganizování atentátu na Borise Němcova rádi svedli, ale na druhou stranu neprofesionální provedení vraždy na mostě a často zmiňovaná ukrajinská stopa by stylu operací Adama Osmajeva docela odpovídaly,“ sdělil.

„Domnívám se, že případ vraždy Borise Němcova představuje ukázku toho, že objektivní zjištění oproti spikleneckým teoriím nemají u určité části politiků a médií šanci. Svou roli hraje také to, že obvinit ruského prezidenta je tak snadné a bez rizika. Psát o tom, že ruského opozičního politika zavraždili náboženští islamističtí fanatici není politicky korektní a poněkud o ústa,“ dodal Bašta. 

Závěrem pak konstatuje, že až pražský primátor Hřib v rámci své pubertální zahraniční politiky slavnostně přejmenuje náměstí Pod kaštany na náměstí Borise Němcova, vzdá tak hold nejznámějšímu evropskému politikovi zavražděnému islamistickými radikály, což určitě původně nezamýšlel. „Nevím, zda to někdo nakonec také nevyhodnotí jako urážku islámu...“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…