Bez EU byste vakcínu tak rychhle neměli. Musíme bojovat společně. Vzkazují z novin Leyenová a Jourová

06.02.2021 16:34

Německá předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v loňském roce uznala, že Evropská unie selhala v koordinaci protikoronavirových opatření. Letos pak uznala, že Evropská komise si nevedla nejlépe ani při nákupu vakcín proti nemoci covid-19. Jenže teď si dámy Leyenová a Jourová položily otázku, zda to vůbec šlo zařídit lépe. A nabídly odpověď.

Bez EU byste vakcínu tak rychhle neměli. Musíme bojovat společně. Vzkazují z novin Leyenová a Jourová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová spolu s českou eurokomsařkou Věrou Jourovou, která má v Evropské komisi bdít nad dodržováním zásad právního státu, se v rozhovoru pro deník Právo obrátily na české občany a žádají je, aby spolu s ostatními občany členských států EU táhli v boji proti čínskému koronaviru a jeho různým mutacím za jeden provaz.

EU podle Leyenové a Jourové dělá, co může. Společnosti vyvíjející vakcíny dostaly platby předem, aby si v EU mohly vytvořit patřičné kapacity pro výrobu očkovací látky.

Do EU prozatím doputovalo na 20 milionů očkovacích dávek. Z toho do České republiky v lednu zamířilo na 370 tisíc vakcín. Během února to má být dokonce přes 600 tisíc vakcín z předpokládaných 33 milionů dávek, které se podělí mezi členské státy.

„Někteří lidé dnes kritizují nedostatečnou rychlost rozhodování v Evropě. Mohli jsme však opravdu být výrazně rychlejší? Byl by samostatně jednající členský stát rychlejší? Nebo byla by dříve uzavřená smlouva zárukou rychlejší dodávky velkého množství dávek?“ tážou se političky.

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

„Domníváme se, že nikoliv. Výroba nové vakcíny je velmi složitou záležitostí. Všichni tři výrobci očkovacích látek museli v počáteční fázi výrazně snížit své dodávky, a to kvůli problémům ve výrobním procesu nebo v důsledku nedostatku důležitých přísad na trhu,“ nabídly ihned odpověď.

Evropská komise prý navíc svolala k jednacímu stolu špičkové vědce a vyzvala je, aby pečlivě sledovali mutace koronaviru a aby případně navrhli změny v očkovacích látkách, či aby vyvinuli očkovací látky nové tak, aby fungovaly i proti budoucím mutacím koronaviru.

Dámy také zdůraznily, že bezpečnost vakcín zůstává pro Evropskou komisi prioritou.

Psali jsme k tématu očkování: VIDEO Jarek Nohavica: Mně j*bne! „Všecky nás opích*jí.“ Klaus to nedá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…