Bez obalu řečeno: Západ prohrál. Nemá proti Turecku nic

20.07.2016 8:12

Západ nemá žádný bič na Turecko. A to toho využívá. I přestože Evropská unie, NATO, USA, Německo, Francie i Velká Británie Turecko varovaly, aby neprovádělo stalinské čistky a nezavádělo trest smrti, neděje se tak. Ve své analýze to konstatuje redaktor MF Dnes Milan Vodička.

Bez obalu řečeno: Západ prohrál. Nemá proti Turecku nic
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Anketa

Kdybyste byli občany USA, kdo by měl váš hlas v prezidentských volbách?

hlasovalo: 10822 lidí

„Čistky a zatýkání pokračují, včera šli další úředníci a důstojníci, dokonce 1577 univerzitních rektorů a děkanů. Politické strany se hlásily k trestu smrti, dokonce by měl platit zpětně, aby mohli být popraveni pučisté. Když to chtějí a schválí, trest smrti podepíšu, řekl Erdogan,“ všímá si Vodička a konstatuje, že stejně jako pučisté narazil Západ na zeď. Následně upozorňuje na tři hrozby.

„EU vzkázala, že Turci by si mohli zabouchnout dveře do Unie. A NATO dává zastřeně najevo, že by taky mohlo Turky odstřihnout. Věci se mají tak, že Unie hrozí, že Turkům sebere to, co jim odmítala dát třicet let a nikdy jim to nedá. A NATO vyhrožuje něčím, co by nikdy neudělalo už kvůli sobě,“ dodává Vodička. Všímá si toho, že turecké členství v Evropské unii je trapná historie, která se započala již v roce 1987. 

„Ve skutečnosti je jasné, že EU Turecko tak úplně nechce. Členové to vědí, Turci taky, ale předstírá se dál. To, co se děje v posledních letech, je jakýsi důkaz kruhem: turecká zapšklost plynoucí z tohoto zacházení byla jedním z důvodů, proč se Turecko začalo měnit a natáčet jinam, což zpětně posloužilo jako dobrý argument, že si Turci to zacházení zasloužili a mohou si za to sami,“ dodává komentátor. Vyloučení z NATO je podle něj rovněž nesmyslné. Turecko je totiž bariérou, která stojí mezi Evropou a Blízkým východem.

„A pak je tady třetí hrozba, kterou by mohl Západ vytáhnout. Radši by to však neměl dělat. EU může vyhrožovat Turkům tím, že jim nedá de facto dohodnutý bezvízový styk. Ale to by bylo jako vyhodit spodek, když víme, že protihráč má eso,“ myslí si Vodička. Víza jsou totiž součástí výměnného obchodu, kdy jinak Turci pustí syrské uprchlíky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…