Biomasa a bioplyn bojují proti větrné a solární energii

12.08.2010 9:02

Podoba akčního plánu ještě není trvalá. Návrh, na jehož základě by si výraznější podporu v příštích deseti letech zasloužila biomasa a bioplyn na úkor větrných či solárních energií, kritizují majitelé slunečních elektráren i ekologové.

Biomasa a bioplyn bojují proti větrné a solární energii

Návrh Národního akčního plánu pro energii z obnovitelných zdrojů má kabinet na stole. Plánované středeční projednávání vláda však odložila a vyžádala si další konzultace s ministerstvem průmyslu. S ním bude úzce spolupracovat i Drobilův úřad. Konečná podoba plánu zatím není definitivní.  Návrh je totiž podroben ostré kritice jak ze strany elektráren, tak i ekologů.

Majitelé solárních elektráren se obávají o ztrátu obrovských finančních zisků. Ekologům se nelíbí zanedbávání přípravy přenosových sítí na přibývání zelené energie a také že ministerstvo vůbec nepočítá se zákonem na podporu tepla z těchto zdrojů. O konečnou podobu akčního plánu tak není dobojováno.

„ V plánu chybí opatření, která by umožnila, aby nezůstal jen na papíře," prohlašuje Martin Sedlák z Hnutí Duha.

A co je vůbec hlavním cílem plánu?

Především zajistit, aby Česko v roce 2020 krylo zhruba 13,5 % své spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. K tomu se totiž země zavázala v rámci Evropské unie. V současné však době pokrývá ze slunce, větru nebo biomasy necelých sedm procent.

Plán má určit maximální roční limity pro instalování jednotlivých druhů obnovitelných zdrojů a namíchat tak „optimální energetický mix". „ Budou-li tyto hodnoty překročeny, bude možné přistoupit k omezení či zrušení finanční podpory příslušných obnovitelných zdrojů," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Čtěte také:
Drobil u Klause: Ministerstvo změním v normální orgán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…