Blažek komentuje schvalování registru smluv: Předstíráme boj s korupcí

30.05.2014 13:40

Zákon o registru smluv, ve kterém se mají zveřejňovat smlouvy státu, krajů, obcí a navázaných firem, možná neprojde sněmovnou. Podle serveru iDnes.cz to vyplývá z jednání ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny.

Blažek komentuje schvalování registru smluv: Předstíráme boj s korupcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se při hlasování o změnách v zákonu zdržoval hlasování. Politici tuto předlohu slibovali voličům před volbami. Zákon prosazovali zejména aktivisté z uskupení Rekonstrukce státu.

Blažek: Vadí mi, že se ze zákona dělá bramboračka

„Buď je tu jasná vůle ten zákon, jak byl předložen, přijmout, nebo není. Vadí mi, že se z toho tady dělá taková bramboračka," řekl serveru iDnes.cz Blažek.

Hlavní změny do zákona prosazoval sociální demokrat Jan Chvojka. Na jeho návrh výbor odhlasoval, že by se povinné zveřejňování smluv netýkalo menších obcí a žádných objednávek a faktur pod 50 tisíc korun. Podle iDnes.cz by tak vznikla skulina, díky které by bylo možné větší zakázku rozepsat na více menších. Chvojka ale svůj pozměňovací návrh hájí tím, že malé obce na zákon nejsou připravené.

Blažek to pak pro iDnes.cz glosoval: „Předstíráme, že bojujeme s korupcí, a někteří novináři předstírají, že nám to věří."

Chvojka prosazoval, aby firmy typu ČEZ nemusely zveřejňovat smlouvy

Poslanec Chvojka také chtěl, aby smlouvy musely zveřejňovat pouze takové firmy, které stoprocentně ovládají stát, kraje nebo obce. To by ovšem vyloučilo ČEZ, kde má stát sice majoritní podíl, ale jsou zde také menšinoví akcionáři. Ústavně právní výbor však takový návrh zamítl.

Ideu zákona o registru smluv hájil zejména jeden z jeho předkladatelů Jan Farský (Starostové): „Když se hospodaří s veřejnými prostředky, má se s nimi hospodařit veřejně."

Hospodářský výbor poslal předlohu k ledu. Čeká na novou předlohu od vlády

Zákon, který občanská sdružení považují za klíčovou normu, ale vůbec nemusí projít. Ústavně právní výbor jej pouze přepisoval. Poslanec z hnutí ANO Ivan Pilný v hospodářském výboru prosadil, že se projednávání přeruší a počká se, až vláda předloží jiný návrh. Návrh prosazovaný hnutím Rekonstrukce státu by tak byl odložen.

Také v koaliční smlouvě současné vlády stojí, že předloží zákon o centrálním registru všech smluv. Předlohy se veřejně zastával poslanec Martin Komárek (ANO). Exministr Blažek mu přitom oponoval: „Když to říká, hned to vypadá, že je na straně lidu, zatímco kdokoli si dovolí říci něco jiného, je proti lidu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …