Boj o Hrad. Kandidáti shánějí podporu celebrit

14.08.2012 8:03

Začalo první kolo boje o Hrad. Kandidáti na post příštího prezidenta republiky se snaží získat co nejvíc projevů podpory od známých osobností. Nejvíce "celebrit" zatím mají Jan Fischer a Vladimír Dlouhý.

Boj o Hrad. Kandidáti shánějí podporu celebrit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý odstartoval podpisovou kampaň pro svou prezidentskou kandidaturu

U ekonoma Vladimíra Dlouhého se už dlouhá léta schází společnost intelektuálů. "Dlouhý nám vždy nalije dobré víno a diskutujeme. Už tam chodím pět let," řekl deníku Mladá fronta Dnes filozof a geolog Václav Cílek.

Kromě Cílka navštěvuje Dlouhého diskusní kroužek třeba režisér Jan Hřebejk nebo chirurg Pavel Pafko, kteří mu také vyjádřili podporu. Podle posledního průzkumu agentury Median jde popularita Dlouhého nahoru, aktuálně má asi šestiprocentní podporu.

V prezidentské kampani je o podporu známých osobností nadstandardní zájem. "Celebrity" oslovuje také další uchazeč o místo prezidenta Jan Fischer. Ten začíná u lidí, se kterými se osobně zná. "Fischer mě nezklamal jako ministerský předseda. Nenechá si do práce mluvit ani zprava, ani zleva, ani shora, ani zdola," vyjádřil svoji podporu režisér Zdeněk Troška.

Favorit volby Fischer má ve svém táboře podporovatelů i herečku Jiřinu Jiráskovou. "Je to spolehlivý a  solidní kandidát," řekla MF Dnes. "Je to člověk, se kterým se krásně povídá," řekl na adresu Fischera bývalý fotbalista Dukly Praha Josef Masopust.

Souboj doktorů a režisérů

Deník v zástupu prezidentských podporovatelů vypozoroval i pomyslný "souboj režisérů" a "souboj doktorů". Zatímco Pafko si vybral Dlouhého, Jan Pirk Fischera. Známý sexuolog Radim Uzel pak bude za Zemanovce dokonce kandidovat na senátora na jižní Moravě.

Mezi podporovateli se objevují i sportovci. Mistr světa v boxu Lukáš Konečný chce Miloši Zemanovi darovat podepsané boxerské rukavice a setkat se s ním při kampani, zatím mu podepsal petiční arch.

Bývalá moderátorka Jana Bobošíková může počítat s podporou zpěvačky Heleny Vondráčkové. Sama prý podporovatele aktivně neshání a čeká, až přijdou sami. "Podporujeme Bobošíkovou, protože dlouhodobě známe ji i jejího muže," vysvětlil partner Vondráčkové Martin Michal. Za Bobošíkovou stojí i bývalá koulařka Helena Fibingerová.

Kandidát sociální demokracie Jiří Dienstbier se vydal jinou cestou, shání vyloženě osobnosti z řad intelektuálů. Má podporu fotografa Jindřicha Štreita, sociologa Jana Kellera nebo filozofa Erazima Koháka.

Podle odborníků může list podporovatelů kandidátům opravdu pomoci. "Voliči zpravidla kandidáta osobně neznají, takže když se za něj zaručí známá osobnost, zní to jako doporučení. Otázka je, nakolik dobře ho zná ta osobnost," vysvětluje pro MF Dnes politolog Josef Mlejnek.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…