Boj proti komunismu v čele s rozvědčíkem Pavlem? Peprná diskuse

22.12.2023 7:21 | Monitoring

Podvanácté se před kamerou a mikrofonem sešli redaktor Vladimír Franta a VŠ pedagog Petr Žantovský. Vzali si za nesnadný úkol bilancovat události, které lomcovaly českou realitou v právě končícím roce 2023.

Boj proti komunismu v čele s rozvědčíkem Pavlem? Peprná diskuse
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Vladimír Franta a doc. Petr Žantovský

Tou nejzásadnější událostí byla volba nového prezidenta, jímž se stal generál Petr Pavel, komunistický voják a funkcionář, ba dokonce vystudovaný rozvědčík ve jménu boje proti západnímu imperialismu. Jak diskutéři konstatují, absurdní na té volbě byl fakt, že symbolem jakési verbální dekomunizace a účtování s předlistopadovým režimem se stal komunistický důstojník, který kdysi nadšeně odkývnul invazi vojsk Varšavské smlouvy a dnes vydává protagonisty moskevského režimu za největší zločince dějin. Tato absurdita našla bizarní průmět do situace, kdy komunistický prezident předává státní vyznamenání Vladimíru Mišíkovi, který byl Pavlovým komunistickým režimem v 80. letech zakázán jako nepřítel toho režimu. To je situace, která by asi nenapadla ani autora absurdních dramat Václava Havla.

A nejde jen o jednoho prezidenta. Jde o to, že naším režimem prorůstá cenzura, kádrování, nevraživost, nepřátelství představitelů vrchnosti vůči tzv. obyčejným lidem, kteří vůči nim mají kritický postoj. Dříve se tomu říkalo třídní boj a hledání vnitřního nepřítele. Jsme opět v této situaci? Odpověď na tuto i řadu dalších otázek najdete zde:

Všechny dosavadní díly cyklu pak jsou k vidění zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…