Bojovníci Islámského státu napadli na severu Iráku budovu kurdské správy

04.11.2015 6:41

Přinejmenším osm lidí zahynulo včera při útoku bojovníků radikální organizace Islámský stát (IS) na objekt kurdských autonomních úřadů ve městě Dibís na severovýchodě Iráku. Informovala o tom agentura Reuters. Islamistům se během nečekané akce podařilo nakrátko budovu obsadit, kurdští ozbrojenci je ale záhy zneškodnili.

Bojovníci Islámského státu napadli na severu Iráku budovu kurdské správy
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Nejprve se u kontrolního stanoviště nedaleko vstupu do střeženého objektu odpálil sebevražedný atentátník. Uvolnil tak cestu třem svým spolubojovníkům, kteří následně pronikli do budovy, v níž sídlí starosta Dibísu. Islamisté kolem sebe házeli granáty a stříleli na přítomné kurdské vojáky, popsala situaci na základě informací očitých svědků agentura Reuters.

Kurdským silám se po krátké přestřelce podařilo jednoho z útočníků zabít, druzí dva pak odpálili trhaviny upevněné na svém těle. Při přepadu zahynuli kromě radikálů z IS i nejméně čtyři Kurdové a 15 dalších utrpělo zranění.

Podle šéfa místní policie byla akce s největší pravděpodobností dílem takzvané spící buňky. V Dibísu, který leží mezi Kirkúkem a Irbílem, žijí totiž Kurdové i Arabové. Město má strategický význam, neboť se v jeho okolí nacházejí důležitá ropná pole i přehradní nádrž.

Dibís je součástí provincie Kirkúk, kterou Kurdové z velké části ovládli loni v létě po zhroucení obrany severního Iráku pod tlakem postupujících jednotek IS. Kurdské autonomní správě se od té doby daří držet síly islamistů mimo své území a udržovat na severovýchodě Iráku relativní klid.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…