Bombardování Iráku a Sýrie. „Nevyhledáváme konflikty,“ ujistil Biden

03.02.2024 16:01

Spojené státy měly během pátečních úderů v Iráku a Sýrii na cíle napojené na Írán podle amerického Centrálního velitelství vypálit až 125 kusů přesné munice a zasáhnout 85 cílů. „Nevyhledáváme konflikty na Blízkém východě ani kdekoli jinde na světě,“ ujistil svět po útoku americký prezident Joe Biden. Zároveň z USA zaznívá, že odpověď Washingtonu ještě nekončí. Irák operaci USA na svém území podle Al-Džazíry označil za „americkou agresi“.

Bombardování Iráku a Sýrie. „Nevyhledáváme konflikty,“ ujistil Biden
Foto: Oficiální stránky amerického prezidenta
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí
Spojené státy provedly vlnu úderů proti silám napojeným na Írán v Iráku a Sýrii v odvetě za útok bezpilotního letounu na základnu Tower 22 na severovýchodě Jordánska, při němž zemřeli tři američtí vojáci a 25 dalších bylo zraněno.

„Naše odpověď začala dnes,“ oznámil podle Financial Times americký prezident Biden po provedení úderů a doplnil, že v nich Spojené státy budou pokračovat „v časech a na místech, které si samy zvolí“.

Americká armáda uvedla, že bylo zasaženo 85 cílů v sedmi různých zařízeních, včetně těch, která jsou spojena s gardami Quds Forcem patřících pod Íránské revoluční gardy, jakož i s Íránem podporovanými milicemi v regionu.

„Na můj pokyn dnes americké vojenské síly zasáhly cíle v Iráku a Sýrii, které Íránské revoluční gardy a přidružené milice využívají k útokům na americké síly. Nevyhledáváme konflikty na Blízkém východě ani kdekoli jinde na světě. Ale všem, kteří se nám snaží škodit: Všem, kteří nám chtějí ublížit, odpovíme,“ doplnil Biden ve svém prohlášení na sociální síti X.

Vysocí američtí představitelé podle Financial Times i agentury Reuters potvrdili, že USA při útocích použily mimo jiné i dálkové bombardéry B1. Šéf pro operace Sboru náčelníků štábů USA Douglas Sims podotkl, že bombardéry vzlétly z USA během „jediného letu bez mezipřistání“.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26270 lidí
„Síly amerického Centrálního velitelství (CENTCOM) podnikly v Iráku a Sýrii letecké údery proti jednotkám Quds Force a přidružených milicí íránských Islámských revolučních gard. Americké vojenské síly zasáhly více než 85 cílů, přičemž početné letouny, včetně dálkových bombardérů, vzlétly ze Spojených států a při náletech bylo použito více než 125 kusů přesné munice,“ informovalo Centrálního velitelství Spojených států amerických.

Mezi zasaženými zařízeními jsou dle něj operační střediska velení a řízení, zpravodajská střediska, rakety, střely, sklady bezpilotních letadel a logistická zařízení a zařízení pro zásobování municí militantních skupin a jejich sponzorů z řad íránských Islámských revolučních gard, kteří „umožnili provést útoky proti americkým a koaličním silám“.

„Tyto údery jsme dnes v noci provedli s myšlenkou, že pravděpodobně dojde ke ztrátám na životech u lidí uvnitř těchto zařízení,“ podotkl Sims.

Íránské ministerstvo zahraničí v sobotu útoky odsoudilo jako porušení mezinárodního práva a podle Financial Times uvedlo, že se USA dopouštějí „další dobrodružné a strategické chyby“.

Irácká vláda údery rovněž odsoudila a uvedla, že zabito mělo být 16 lidí. Irák tvrdí, že mezi nimi mají být i civilisté. „Tento agresivní úder přivede bezpečnost v Iráku a regionu na pokraj propasti,“ ohradil se proti reakci USA úřad iráckého premiéra.

Letecké údery na čtyřech místech v Iráku a třech v Sýrii znamenají dle Financial Times první případ, kdy se USA v regionu zaměřily přímo na íránské síly Quds Force, které jsou zodpovědné za zahraniční operace, jež cvičí a vyzbrojují regionální militantní skupiny v celém blízkovýchodním regionu. Nejde však o útok na konvenční armádu Íránu, jelikož jsou revoluční gardy, založené po islámské revoluci, samostatné a pracují odděleně od íránské armády, námořnictva i letectva.

Televize Al-Džazíra informuje, že Irák útok označil za „americkou agresi“ a irácké ministerstvo zahraničí předvolalo amerického chargé d'affaires v Bagdádu Davida Burgera a předalo mu protestní nótu proti útokům v zemi.

Před útokem na tři irácké cíle měla být podle amerických představitelů irácká vláda o úderech na velitelská a řídící centra a logistická zařízení informována 30 minut předem.

Nakolik byly údery úspěšné, Spojené státy aktuálně vyhodnocují. „Jsme přesvědčeni, že údery byly úspěšné,“ míní však již s předstihem dle CNN mluvčí Rady národní bezpečnosti John Kirby.

Syrská armáda v sobotu přiznala, že útok způsobil „značné škody“ na infrastruktuře, avšak rovněž bez další specifikace tvrdí, že měli být během něj zabiti i civilisté. „(USA) zahájily zjevnou leteckou agresi proti řadě míst a měst ve východní oblasti Sýrie a v blízkosti syrsko-irácké hranice, která vedla k umučení řady civilistů a vojáků, zranění dalších a způsobení značných škod na veřejném i soukromém majetku,“ uvedlo syrské ministerstvo obrany v prohlášení, na nějž upozornila CNN.

Syrská státní tisková agentura SANA dle CNN uvedla, že nálety zasáhly oblasti Dajr az-Zauru, Al Búkamálu, Al Mayadinu a jejich okolí na syrsko-irácké hranici.

K americké reakci přistoupil Biden i po silném volání republikánů, z jejichž řad zaznívaly i hlasy po tom, aby USA po zabití trojice amerických vojáků zaútočily přímo na Írán či dokonce „zamířily na Teherán“.

K útoku se Joe Biden rozhodl po několika schůzkách se svým národním bezpečnostním týmem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 03.02.2024 16:17:39
začalo konflikt po zabití 14 000 rusky mluvících ukrajinských občanů a po té co vyčerpalo veškeré jiné možnosti. Bylo podvedeno Západem a Ukrajinou tzv. Minskými dohodami. Američanům zabijí 3 jejich voják dvě desítky zraní a to vojáků, kteří jsou zcela protizákonně na cizím území a Američani hned bombardují (nic jiného ani neumí) 3 státy. Kde jsou ti všichni co před dvěma roky a někteří i nyní volali a volají pro odsouzení Ruska? Proč nyní neodsuzují USA? Proč nevolají po sankcích??

|  17 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …