Boris Němcov je Charlie, píše novinář Karel Dolejší

03.03.2015 11:01

Zavraždění Borise Němcova má překvapivě podobné rysy s vystřílením pařížské redakce časopisu Charlie Hebdo. K tomuto závěru dospěl redaktor serveru Britské listy Karel Dolejší, který následně připomněl, že jakékoliv slovo plné nenávisti se může stát velmi nebezpečnou zbraní.

Boris Němcov je Charlie, píše novinář Karel Dolejší
Foto: Grigorij Pasko
Popisek: Boris Němcov ve své pracovně při rozhovoru

Komentátor Dolejší nejprve připomíná, že ruské vyšetřovací orgány dospěly k názoru, že střelec, který zabil opozičního předáka Borise Němcova nebyl profesionál, neboť použil starou sovětskou pistoli s náboji z různých šarží a nechal na živu svědkyni – Němcovovu ukrajinskou přítelkyni.

Dolejší k tomu poznamenává, že Němcov se nacházel na čelném místě „seznamu zrádců“, který sestavovaly různé ruské nacionalistické spolky, obvykle podporující prezidenta Putina. Tito aktivisté, jak připomíná Dolejší, iniciativně vykonávají vlastenecké poselství, které se valí ze státních médií.

„Nejpravděpodobnější verzí Němcovovy smrti tak je zabití samostatně jednajícím střelcem nebo skupinou, každopádně však pod vlivem radikalizující oficiální propagandy a honu na "liberály",“ myslí si redaktor Britských listů.

Celý komentář ZDE

Poznamenává, že ani šílení střelci z pařížské redakce časopisu Charlie Hebdo nedostali žádný přímý rozkaz, jen byli průběžně radikalizováni extremistickými kazateli. Ani u Němcova se prý nedá čekat, že by Vladimir Putin vydal přímý příkaz k zavraždění zkrachovalého opozičního politika za zenitem.

„Prostřednictvím svého propagandistického aparátu však Kreml ukazuje prstem na "zrádce ohrožující ruskou národní existenci" a vytvořil tím společenskou atmosféru plnou hněvu a nenávisti, kde "dobrovolník" či "dobrovolníci" mohou jednat v nejlepším přesvědčení, že zabitím "zrádce" bojují za přežití své země,“ myslí si.

Proto dochází Karel Dolejší k závěru, že „pravoslavný džihád“ proti Západu, vedený ruskými státními médii pod vedením ultrakonzervativních nacionalistů, může být ve svých důsledcích stejně smrtící, jako ten islámský. Tuto paralelu pak vtělil do titulku: „Němcov je Charlie“.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…