Bourání soch? V Česku bychom prý mohli zbourat třeba sv. Václava

01.09.2017 12:45

Šéfredaktor Lidových novin István Léko se v pátečních Lidových novinách zamyslel nad bouráním soch, ke kterému dochází v USA. Léko má za to, že nemusí trvat dlouho a tohle počínání se přesune i do Evropy. Pokud se nápad bourat sochy dostane až od Česka, někoho by mohlo napadnout zbourat sochu sv. Václava. Mohl by to odůvodnit třeba takhle...

Bourání soch? V Česku bychom prý mohli zbourat třeba sv. Václava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Než na jihu Spojených států začal řádit hurikán Harvey, média byla plná článků o protestech v Charlottesville ve Virginii, o tamním teroristickém útoku, kterého se dopustil jeden z rasistických radikálů a o bourání soch konfederačních vojáků, kteří bojovali na straně Jihu v občanské válce ve Spojených státech. Bourání soch odsoudil 45. prezident USA Donald Trump.

Fenomén bourání soch se už přelil z USA i do Kanady a podle šéfredaktora deníku nemusí trvat dlouho a o bourání soch začnou uvažovat i Evropané. Mohli by zbořit např. sochy panovníků, kteří v americké občanské válce také podporovali Jih. Léko však varuje, že na bourání soch může dojít třeba i v naší stověžaté Praze.

„V České republice by mohli strhnout jezdeckou sochu svatého Václava, protože nezrušil nevolnictví a na jeho místě by mohl stát Josef II. Dokážete si to představit? Divím se ale, že už nikdo nezaútočil v Jičíně, ve Frýdlantu či v Praze na sochu Albrechta z Valdštejna, prvního opravdového tuneláře na území České republiky,“ napsal šéfredaktor.

Když lidé bourají sochy konfederačních vojáků, možná si tím vylévají hněv, který cítí vůči Donaldu Trumpovi. Často jde o lidi, kteří sami sebe popisují jako tolerantní liberály, ale když někdo projeví názor odlišného od toho jejich, je mediálně popraven, tvrdí šéfredaktor. Možná proto cítí tolik hněvu vůči Trumpovi.

„Prezident, jehož možná jediným státnickým počinem bude, že se snažil, pravda dost brutálně a možná nakonec neúspěšně, odhrnout obrovský koberec zjevně předstíraného konsenzu, pod který bylo za posledních minimálně sto let zameteno všechno, co by pomohlo odpovědět na otázku, co je vlastně Amerika. A ta špína, která vylézá ven, velmi nebezpečně opět staví proti sobě velké skupiny lidí,“ dodal Léko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…