Bouřlivé jednání z Prahy. Exkluzivní informace o „prašivých zelených a mlčící Adrianě“

27.10.2015 18:22

Téměř půl druhé hodiny trvalo úterní jednání nejvyšších představitelů pražského magistrátu. ParlamentníListy.cz po něm hovořily hned s dvěma přímými účastníky, kteří popsali způsob a možnosti vzniku nové koalice. Respektive nepopsali. Prý to bylo v rukách primátorky, jež se zmohla sotva na deset vět.

Bouřlivé jednání z Prahy. Exkluzivní informace o „prašivých zelených a mlčící Adrianě“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adriana Krnáčová

Ačkoli od rozštěpení koalice na pražském magistrátu uplynuly prakticky čtyři dny, situace zůstává neměnná. Shrňme proto fakta. Po pádu čtyř radních, Ireny Ropkové a Hany Novákové z ČSSD, zeleného Matěje Stropnického a Michala Haška z hnutí ANO, začala horečná vyjednávání o nové podobě rady. Své k tomu řekl i Andrej Babiš, který nesouhlasí s potenciálním spojením ANO a TOP 09, což ostatně potvrdil i Miroslav Kalousek.

„Klub 3K je jako celek naprosto jednotný,“ vzkázal ParlamentnímListům.cz Ondřej Mirovský, zástupce zmíněné Trojkoalice. ODS trvá na konstruktivním vyjednávání a piráti naší redakci mimo jiné uvedli, že „věcná témata jsou pro nás nejdůležitější, i když je pravda, že s některými subjekty si bližší spolupráci představit nedokážeme,“ řekl zastupitel za piráty Adam Zábranský. Ačkoli vše působí jasně, až krystalicky přehledně, pod povrchem to vře. Což ostatně potvrzuje úterní jednání K9, vysokých představitelů současných koaličních stran na pražském magistrátu. Prim podle našich dvou zdrojů, přímých účastníků, sehrál zejména starosta Prahy 4 a magistrátní zastupitel Petr Štěpánek.

„Zelení trvají nejen na návratu Stropnického do rady, ale chtějí rovněž návrat jeho kompetencí," sdělil jeden z politiků ParlamentnímListům.cz. „ČSSD samozřejmě trvá na tom, aby Stropnický v radě nebyl, považují jeho návrat za nereálný,“ dodal s tím, že i přesto Petr Štěpánek na Stropnickém trval. „Ano, trval, trvali i na návratu jeho kompetencí, což vyvolalo šepot o prašivých zelených,“ doplnil nezávisle náš druhý zdroj. Zajímavý byl v tomto ohledu přístup primátorky Adriany Krnáčové. „Co si vybavím, primátorka řekla jen asi deset vět, ale notovala si především s panem Štěpánkem, každopádně je to nyní hodně zablokované,“ potvrdily oba naše zdroje.

Otázkou zůstává, co se stane v případě, že primátorka nebude s to vyjednat novou podobu koalice. Jednou z případných možností je i výměna hlavního „vyjednavače“ ANO. V této souvislosti se po chodbách pražského magistrátu hovoří hned o čtyřlístku potenciálních jmen, z nichž by ANO představilo „náhradu“ za Adrianu Krnáčovou. Podle našich informací tak může jít o radního Radka Lacka, náměstkyni primátorky Evu Kislingerovou, mediálně známou tvář hnutí Patrika Nachera nebo o zastupitelku Elišku Kaplický Fuchsovou, vdovu po renomovaném architektovi Janu Kaplickém. Nesmíme totiž vynechat jasná stanoviska klubů. Trojkoalice trvá na Matěji Stropnickém a jeho návratu do rady. ČSSD to odmítá. Výrazná část ANO nemá problém jen se Stropnickým, ale se zelenými jako celkem. TOP 09 je v tomto ohledu zřejmě vyautovaná, ODS má zájem o stabilní setrvání v opozici, pokud bude Babišovo hnutí vládnout. Piráti a nezařazení v těchto počtech nehrají velkou roli.

Jak se totiž ukazuje, scénář, kdy by hnutí ANO skončilo v opozici, bude víc než reálný, pokud se primátorce brzy nepodaří vyřešit otázku Matěje Stropnického a zelených. Pakliže se jí to nepovede, za současných počtů zastupitelů není možné koalici sestavit. Pokud bychom měli použít parafrázi předvolebního hesla: Čísla tomu prostě neodpovídají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…