Britský premiér to schytává ve vlastní straně. Příliš prý ustupuje Bruselu

03.02.2016 17:26

Britský premiér David Cameron se dnes v dolní sněmovně pokusil obhájit svoji reformní dohodu s Evropskou unií. V očích mnohých však premiér ani zdaleka nedostál svým původním slibům a dohodu vnímají jako nedostatečnou. Sám Cameron uznal, že dohodu čeká ještě dlouhá cesta, přesto je podle něj postačujícím důvodem pro setrvání v EU. Informuje The Independent.

Britský premiér to schytává ve vlastní straně. Příliš prý ustupuje Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Cameron

Hlavní postava Velké Británie je ve svízelné situaci. Cameron statečně nasliboval svým voličům hory doly a vydal se vyjednávat s Evropskou unií. Zcela nepřekvapivě však nedosáhl takových úspěchů, jaké si představoval, což mu ztěžuje prosadit doma svůj plán zůstat v Evropské unii.

„Někdy se mě lidé ptají: Kdybyste nebyl v EU, hlasoval byste pro vstup do EU? A dnes jim mohu jasně odpovědět: pokud bych dosáhl takovýchto podmínek pro britské členství, jistě bych hlasoval pro to, být členem EU, protože jsou to dobré podmínky a liší se od podmínek ostatních zemí,“ řekl Cameron na obhajobu svých jednání se špičkami EU.

Na jeho stranu se postavil ministr zahraničí Philip Hammond a ministryně vnitra Theresa Mayová, kteří však oba uvedli, že je před Británií ještě mnoho práce. Výsledky Cameronových jednání však považují za dostatečný důvod pro setrvání v EU.

Celý text zde

Velkým problémem je však zamítnutá sociální reforma, na jejímž základě by migranti přicházející do Británie měli silně omezené možnosti získat pracovní a sociální benefity. Cameronovi se nepodařilo prosadit ani zrušení dávek na děti, které nežijí na území Velké Británie, a jeho snaha získat nezávislost na eurozóně taktéž přišla vniveč.

Nejhlasitějším Cameronovým kritikem je v současnosti starosta Londýna, Boris Johnson, kterého mnozí vidí jako tvář kampaně za vystoupení z EU. Ten tvrdí, že EU nevyšla Británii vstříc ani na půli cesty.

„Myslím, že by bylo dobré mít vlastní záchrannou brzdu, kterou bychom mohli použít, a abychom byli ochotnější říci ‚Podívejte, Británie je nezávislá, svrchovaná země a my nesouhlasíme s touto konkrétní částí legislativy či regulace a chceme ji zrušit,“ řekl Johnson pro LBC Radio.

Podle prezidenta Evropské rady Donalda Tuska je však příliš brzy na to, vyvozovat jakékoliv závěry, když jednání ještě nejsou zdaleka ukončena. Zároveň podotkl, že plně doufá ve sjednání dohody, jelikož „v sázce je opravdu mnoho“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…