Brusel vymyslel nový plán, co s uprchlíky. Cena: 62 miliard eur

07.06.2016 13:01

Evropská unie přišla s novým plánem na řešení uprchlické krize. Po ne zcela úspěšné spolupráci s Tureckem se EU pokouší navázat spolupráci s africkými státy. Princip zůstává ovšem stejný: peníze pro Afriku, méně migrantů pro Evropu. Předpokládané náklady jsou odhadovány na 62 miliard eur. O novém evropském plánu pohovořil v rozhovoru pro německý Die Welt evropský komisař Dimitris Avramopoulos.

Brusel vymyslel nový plán, co s uprchlíky. Cena: 62 miliard eur
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

V úterý odpoledne bude v Evropské komisi ve Štrasburku prezentován již dlouho očekávaný balíček opatření, která mají přispět k zefektivnění evropské strategie vůči zastavení přílivu migrantů do Evropy, informuje server Italy24.

Podle všeho bude hlavní pozornost upřena zejména na Libyi, ve které se podle Vysokého představitele OSN pro uprchlíky stále nachází kolem 435 000 potencionálních migrantů. Nová opatření, která byla vypracována viceprezidenty Evropské komise Federicou Mogherini a Fransem Timmermansem, jsou namířena na posílení ekonomik těch zemí, ze kterých většina migrantů přichází do Evropy.

Myšlenkou je tyto země posílit, aby byly schopné lépe zvládat vlny migrantů, a rovněž potencionální migranty odrazovat od toho, aby opouštěli své domovy a odjížděli hledat bohatství do Evropy. Tento plán je druhou kapitolou obecné strategie, která si mimo jiné klade za cíl redistribuci migrantů, kteří do Evropy již přijeli.

Plán, o kterém se bude dnes ve Štrasburku diskutovat, by měl v první řadě obsahovat „posílení finančního fondu EU–Afrika“. Ten v současné době obsahuje 1,8 miliard eur a má podle plánu získat dalších 500 milionů eur. Tyto peníze by měly být použity k vytvoření efektivnějšího systému repatriace lidí, kteří nemají právo na azyl v Evropě, a k vytvoření ekonomických příležitostí, které by měly přesvědčit potencionální migranty, aby zůstali ve svých vlastních zemích.

Jen v roce 2015 o azyl v některé z evropských zemí zažádalo 1,3 milionů lidí.

Evropský komisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopoulos v rozhovoru pro německý deník Die Welt uvedl, že se má plán týkat dohromady devíti zemí, konkrétně pak Jordánska, Libanonu, Nigeru, Mali, Etiopie, Senegalu, Nigérie a Libye.

Konkrétně Libye je vzhledem ke své blízkosti od Sicílie největším problémem zejména pro italskou vládu. Jedním z cílů v severoafrické zemi je tedy posílit i její vládu, která je v současné době příjemcem vojenské podpory skrze operaci „Sophia“.

„Z dlouhodobého pohledu se zdá, že Evropská komise vyvíjí jakýsi nový finanční instrument podobný Evropskému fondu pro strategické investice,“ uvádí se na italském serveru. Cílem Komise je spojením veřejných a soukromých fondů podpořit investice do infrastruktury v tranzitních zemích a zemích, ze kterých uprchlíci přicházejí, což by mělo v ideálním případě postupně potencionální migranty od jejich plánů odradit.

Nový fond by měl dostat zhruba 2,5 až 3 miliardy eur z evropských fondů a další tři miliardy od členských států. Celkový finanční dopad tohoto plánu se zatím odhaduje na zhruba 62 miliard eur.

„Integrace do evropské společnosti těch migrantů, kteří se v Evropě již nacházejí, je úkolem jednotlivých evropských států,“ zmínil v rozhovoru Avramopulos. „Každý stát ví nejlépe, co musí na svém místě dělat. Důležité je, aby se všechny státy své nové občany skutečně snažili do svých společností integrovat. Uprchlíci musí dostávat příležitosti k rozvoji,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…