Brzy se do Bělé vrátí vrah. Toho bych se bál více než uprchlíků, říká starosta

15.08.2015 21:50

Starosta Bělé pod Bezdězem Milan Lomoz (ČSSD) se prý ptává s obyvateli policie, zda vědí o případu, kdy by běženci někoho napadli nebo okradli. Nikdo o podobném případu neslyšel. Sám starosta prý nemá z uprchlíků strach, jde jim jen o to, dostat se na vlak do Německa. Nejmocnější muž města je příliš nechápe. Obává se úplně jiných věcí.

Brzy se do Bělé vrátí vrah. Toho bych se bál více než uprchlíků, říká starosta
Foto: Reprofoto:ČT
Popisek: Uprchlíci v Bělé - Jezové začali po návštěvě ministra Chovance demolovat zařízení

V rozhovoru pro Aktuálně.cz starosta prozradil, že někteří obyvatelé mají z uprchlíků větší strach než jiní. Nikdo z nich prý ale neslyšel o tom, že by běženci někoho napadli nebo okradli. Jen se po městě pohybovalo více policistů, když se běženci bouřili. Cizinci, které propustí, se zajímají o jediné, jak se dostat do Německa.

„Vždycky jsem říkal, že pokud budou uprchlíci v areálu, dramatický problém v tom nevidím. Viděl bych potíž v tom, kdyby se měl areál dál rozšiřovat do okolí,“ podotkl k tématu Lomoz. Do jisté míry chápe obavy místních, ale snaží se je vyvracet. „Nejde o to, že bych se bál, že by migranti něco páchali, ale zaznamenal jsem obavy místních, vyhecované videi Islámského státu. Já jsem je klidnil, že je to hloupost, že mezi nimi jsou i těhotné ženy a ti lidé mohou být vzdělaní,“ doplnil starosta.

Vrazi a psychicky narušení lidé

Běženci se prý u nás nemají jako v bavlnce, ale mají střechu nad hlavou a pravidelně dostávají najíst. Když si uvědomíme, že jde o běžence, kteří k nám přišli z Maďarska, musíme si také říci, že uprchlíky nikdo nenutil, aby z Maďarska protizákonně odešli. Osobně má mnohem větší strach z jiných lidí než z běženců.

„V sousedních Kosmonosích je psychiatrická léčebna, odkud nedávno utekl pacient, který by mohl být nebezpečný. Toho já bych se bál více. Vezměte si například Žďár, tam zaútočila taky psychicky nemocná žena. V Uherském Brodě to bylo podobné. Za nějakou dobu se do Bělé vrátí odsouzený vrah. Občan Bělé, který před třemi lety tady někoho zavraždil. Vrátí se z vězení, doživotí nedostal. Toho bych se já bál více než zoufalých běženců, kteří hledají cestu na autobus. Ty obavy nemají s racionálními argumenty nic společného,“ řekl jasně Lomoz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…