Bubny, techno, výprask Okamurovi, letáky s hákovými kříži a maskované obličeje. Před pražským hotelem, kde bydlí Wilders a Le Penová, řádili krajní levičáci

15.12.2017 20:01

Prahou prošli levicoví odpůrci Tomia Okamury (SPD) a dalších protiimigrantsky naladěných politiků z jiných zemí EU, kteří zavítali do Prahy. Někteří z nich bydlí v hotelu InterContinental v Praze a levicoví aktivisté jim před hotel přišli říct, co si o nich myslí. Vzali si s sebou bubny, možná proto, aby zahráli radikálním politikům na nervy, a celou řadu transparentů. Akci dokreslil plamenný projev na adresu Tomia Okamury, který si prý udělal z politiky byznys.

Bubny, techno, výprask Okamurovi, letáky s hákovými kříži a maskované obličeje. Před pražským hotelem, kde bydlí Wilders a Le Penová, řádili krajní levičáci
Foto: Vít Hassan
Popisek: Levicoví aktivisté protestovali proti setkání stran sdružených do frakce Evropa národů a svobody před pražským hotelem InterContinental

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura v pražském TOP Hotelu pohostí lídry evropských protiuprchlických stran. Do českého hlavního města dorazili šéfka Národní fronty Marine Le Penová nebo nizozemský politik Geert Wilders, kterému islámští radikálové hrozí zabitím kvůli tomu, jak mluví o islámu. Wilders dostane v Praze speciální ochranu. Kromě Wilderse a Le Penové přijeli i další politici europarlamentní frakce Evropa národů a svobody (ENF).

V pohotovosti však není jen Okamura s kolegy z protiimigračních stran, ale také aktivisté z opačné části politického spektra. Levicové organizace jako Socialistická solidarita chtěly dát najevo svou nelibost nad tím, že do Prahy přijeli právě lidé jako Geert Wilders.

Demonstranti ve varu: Okamura si udělal byznys přímo z politiky! Fuj!

V pátek v podvečer dorazilo na demonstraci proti těmto politikům asi 500 aktivistů před hotel InterContinental, kde byl kdysi ubytovaný i Michael Jackson, a rozjeli akci v hudebním stylu. Demonstranti si přinesli s sebou bubny a hráli politikům z ENF na uvítanou nebo možná také na nervy. Měli s sebou také transparenty s nápisy jako „Le Penová, Okamura, Wilders – různá jména, stejné zlo“, „nacionalismus není řešení“ nebo „Fck SPD“. Hudbu bubnů postupně nahradila techno muzika.

„Jsme antifašistická koalice, neprojdou středem města, neprojdou skrz ulice. Marine Le Penová a Wilders neprojdou skrz nás,“ skandovali účastníci akce.

Na demonstranty dohlížela policie.

Před hotelem také zazněl projev. Vystupující dáma prohlásila, že politici ENF jsou nikoli náhodou napojeni na kapitál a podnikatele, kteří vysávají zaměstnance pracující často i dvanáct hodin denně, aby uživili rodinu. Na tuto rodinu často ani těžce pracující lidé nemají čas. „Chceme svět spravedlivý, a proto musíme být slyšet, mlčení znamená souhlas,“ hřímala jedna z účastnic akce k publiku.

„Lidé jako Lubomír Volný poskytují svým spoluobčanům nebankovní půjčky. Tomio Okamura si udělal byznys přímo z politiky,“ vypálila v jednu chvíli řečnice. „Fůůůůj!“ zakřičel v odpověď dav.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Díky podobným populistům prý došlo v Praze k tomu, že fotbaloví chuligáni napadli černocha v tramvaji, vrhli se na něj a vymačkali mu na hlavu citrón. Nedlouho potom sociální sítě obletěla fotografie žáčků teplické školy, které někteří diskutéři posílali „do plynu“. To naznačuje, že se tito radikálové vzdáleně odkazují také k antisemitismu, burcovalo se s připomínkou nedávných zločinů.

Takovéto chování demonstranti jednohlasně odsoudili. Poté se vydali pomalým pochodem na Jugmannovo náměstí, kde jim byl přislíben horký čaj. V prosincový podvečer zřejmě přijde aktivistům k chuti.

Průvod prošel mimo jiné i kolem Rudolfina a aktivisté při pochodu městem nadále drželi další transparenty. Nechyběly nápisy jako „Proti politice strachu“. Nápis byl vyveden obrovskými bílými písmeny na rudočerném poli. „Pravicový populismus není alternativa“, hlásal další nápis vyvedený bílými písmeny na černém poli.  

Lidem, kteří v létě viděli demonstrace při jednání skupiny G20 v Hamburku, se mohlo v pátek večer zdát, že už něco podobného zažili. Stejně jako v Hamburku měla řada demonstrantů v Praze obličej zakrytý šátky a na hlavě měli černé kšiltovky. Na akci se objevil také Petr Vrabec, spolupracovník serveru A2larm. Měl z části zakrytý obličej.

„Nedej náckům žádnou šanci,“ křičeli cestou na Jungmannovo náměstí demonstranti. „Kdo, když ne my, kdy, když ne teď. Proti fašismu za svobodný svět!“ provolávali dál za doprovodu bubnů.

Policisté z průvodu po celou dobu nespouštěli oči. Okolo půl osmé večer byl zadržen řidič dodávky s bednami, ze kterých se linula techno muzika. Na Jungmannově náměstí proto demonstranti postávali v relativním tichu.

Ovšem nezaháleli. Rozdávali letáčky namířené proti nacionalistickým politikům, kteří si prý přejí zachovat současnou škodlivou společenskou hierarchii. Výbušný text dokresloval ještě výbušnější obrázek podobizny Marine Le Penové s nacistickým hákovým křížem.

S podstatně tvrdším projevem vystoupil člen Socialistické solidarity Jan Majíček, který zdůraznil, že cílem této akce bylo ukázat, že ani Wilderse, ani Le Penovou nechceme. „Nechceme je ani v České republice, ani v celé Evropě,“ hřímal.

Další akce prý propukne hned zítra a na ní Le Penová a Wilders pocítí, že nejsou v Česku vítaní. Jan Majíček dal najevo, že Okamuru, Le Penovou a Wilderse považuje za obchodníky se strachem a za podvodníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…