Bude očkování podmínkou pro přijetí do školky? Sporný zákon znovu posoudí poslanci

03.07.2015 18:59

Poslanecká sněmovna by se měla zřejmě příští týden v úterý zabývat pozměňovacími návrhy k novele zákona o ochraně veřejného zdraví. Tu před časem vrátila k projednání horní parlamentní komora, která nesouhlasila s některými návrhy ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD).

Bude očkování podmínkou pro přijetí do školky? Sporný zákon znovu posoudí poslanci
Foto: Jovanmandic
Popisek: Očkování dítěte

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví mimo jiné stanovovala úplné očkování jako podmínku pro přijetí dítěte do mateřské školy nebo pro účast na škole v přírodě. Mateřské školy by však podle senátorů měly mít pouze povinnost zjistit stav očkování přijímaného dítěte. Senát současně snížil z půlmiliónu na 30 000 korun maximální výši pokuty, která by hrozila školkám, školám nebo provozovatelům dětských skupin za přijetí dítěte bez dokladu o očkování. Senát také z novely chce odstranit ustanovení, podle něhož by hlukem neměla být hudba při venkovních koncertech. Tyto navržené změny Senátu nyní posoudí poslanci. 

Do debaty k novele se zapojilo i občanské sdružení Rozalio, které bojuje za lepší informovanost rodičů a svobodnou volbu v očkování, a Liga lidských práv (LLP), která už dříve napsala otevřený dopis poslancům s tím, že je pro návrh Senátu zrušit omezení přístupu neúplně očkovaných dětí do kolektivu. LLP také naznačila, že si přeje, aby bylo vyžadováno pouze potvrzení o tom, kterým očkováním a kdy se dítě podrobilo.

Podle organizace stát hází klacky pod nohy rodičům, kteří svému dítěti věnují náležitou péči a o jeho zdraví projevují velký zájem. Navíc některé děti, jež nemají kompletně splněn očkovací kalendář, a nemohou proto do kolektivu, očkovány jsou, ovšem v šetrnějším schématu. Podle organizace je navíc podivné, že očkování zaměstnanců dětských zařízení vyžadováno není. „Dítě tedy v mateřské škole nebo na táboře naprosto běžně tráví čas s osobami, které nejsou před nemocí chráněny a mohou jej nakazit infekční nemocí,“ píše se v důvodech Ligy lidských práv pro přijmutí pozměňovacího návrhu Senátu.

Otevřený dopis Ligy lidských práv poslancům k přečtení ZDE.

Ministr zdravotnictví se již ale dříve vyjádřil v tom smyslu, že na povinném očkování pro přijetí dítěte do školy trvá, a tak s pozměňovacími návrhy nemůže souhlasit.

Pro děti je v Česku povinné očkování hexavakcínou proti záškrtu, tetanu, černému kašli, dětské obrně, žloutence typu B a onemocněním vyvolaným bakteriemi Haemophilus influenzae typu B, které způsobují těžké infekce dýchacích cest. Tu dostávají kojenci od devíti týdnů věku. Další povinná vakcína má děti chránit před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi. Existuje ale řada případů, kdy právě očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím velmi pravděpodobně způsobilo dětem poruchy mozku, například epilepsii, či dokonce autismus. Alespoň o tom jsou přesvědčeni rodiče takových dětí i mnozí pediatři a další odborníci. 

Podívejte se také na reportáž ČT, která upozornila na problematiku falšování dat týkajících se očkování. Reportáž vyvolala mezi odbornou i laickou veřejností ostrou diskusi, což vedlo až k jejímu posouzení Etickým panelem ČT. Jeho stanovisko k dispozici ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …