Bulharský expert na energii: Rusko není náš nepřítel a jistě tomu tak ještě dlouho bude

21.05.2015 21:01

Zpravodajskému serveru Euractiv.com se podařilo získat rozhovor se Slavčem Nejkovem, bulharským expertem na energii a bývalým ředitelem sekretariátu Energetického společenství. Nejkov v rozhovoru odkrývá, jaké chyby v energetickém průmyslu činí Bulharsko, celá EU a jak je můžeme napravit. Přinášíme krátké shrnutí a odpověď na jeden z položených dotazů.

Bulharský expert na energii: Rusko není náš nepřítel a jistě tomu tak ještě dlouho bude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

Na úvod Nejkov hovoří o současné situaci v Bulharsku. Vyzdvihuje dva základní problémy, jedním z nich je chybějící energetická strategie a nedostatek kontinuity, jelikož každá vláda vlastně počítá pouze se svým čtyřletým funkčním obdobím, ale otázky energií by se měly řešit v dlouhodobějším měřitku a odděleně od politiky. „... pro Bulharsko, v energetické sféře, není Rusko nepřítel, ale stálý partner a zajisté tomu tak ještě dlouho bude, a v našem případě se to netýká jen plynu,“ poznamenává Nejkov.

Druhý pak souvisí se sociální sférou, kdy „energetická chudoba je národním problémem s mnoha dimenzemi, ale měla by být řešena odděleně od rozvoje energetického sektoru“.

Situaci však vidí s příchodem nové vlády optimisticky.

Dále Nejkov odpověděl na dotaz ohledně největších problémů v regionu a jak jim může EU pomoci.

„Právně, všechny země - nezávisle na tom, zda jsou členy EU či ne - následují stejná klíčová pravidla trhu. Fakticky, proces integrace energetických trhů pokračuje, ale neustále se vynořují nové problémy na praktické úrovni,“ začne Nejkov. „Je tu značný nedostatek investic a mnohdy je to kvůli rozdílnému prostředí – národní trhy jsou příliš malé, tudíž investoři hledají širší regionální perspektivu. Blokované energetické vztahy mezi EU a Ruskem situaci ještě více komplikují, jelikož Rusko je hlavní investor a dodavatel energií v několika z těchto zemí,“ rozvíjí dále bulharský expert.

„EU nejlépe používá regionální iniciativy, jako například Energetické společenství či Dunajskou strategii,“ poznamenává Nejkov. Dále hovoří o podpoře skrze nadnárodní finanční instituce. Problém však spočívá v tom, že jednotlivé země nejsou správně připraveny tuto podporu přijmout, tudíž je potřeba vylepšit vzájemnou spolupráci. „Nicméně, balkánské státy by neměly jen čekat na iniciativu EU – samy by měly před EU předstoupit s vlastními nápady,“ podotýká Nejkov. „Rád bych poznamenal, že současná bulharská vláda již podnikla vlastní kroky a podporuje v nich i ostatní,“ a s přáním konkrétních výsledků Nejkov uzavírá rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…