Armáda odpoledne začne odvážet havarovaný maďarský gripen

21.05.2015 14:01

Armáda dnes odpoledne začne odvážet z pole u čáslavského letiště havarovaný maďarský gripen. Uložen poté bude ve střežených prostorách letecké základny. ČTK to řekla Magdalena Dvořáková z tiskového oddělení generálního štábu. "Odsun letecké techniky povolila česká a maďarská vyšetřovací komise," uvedla.

Armáda odpoledne začne odvážet havarovaný maďarský gripen
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Letoun havaroval v úterý, značně poškozená stíhačka po nehodě skončila v polích za přistávací drahou. Piloti se stihli katapultovat a jsou v pořádku. Nehodu od středy společně vyšetřují čeští a maďarští odborníci. Kdy vyšetřování skončí, zástupci armády nevědí. Trvat může i týdny až měsíce. 
   
Podle Dvořákové není jasné, kdy se vrak podaří odvézt, jestli se to podaří ještě dnes. Bude potřeba například zachytit provozní tekutiny, které by z něho při manipulaci mohly vytéct. 
   
Letoun havaroval poté, co letěl na mezinárodní cvičení Lion Effort 2015, které je určeno pro armády provozující gripeny. Lety v rámci cvičení skončily dnes po poledni, poté mohl být povolen převoz vraku. Cvičení skončí v neděli. 
   
Maďarský tisk dnes přinesl vyjádření bývalého stíhacího pilota, který se pozastavil nad tím, že obsluha čáslavského letiště nepoužila k zastavení gripenu záchytnou síť, jež bývá obvykle na konci ranveje. Mluvčí ministerstva obrany Petr Medek ČTK řekl, že síť bývá zdvižena poté, co k tomu dá pilot pokyn prostřednictvím vysílačky. 
   
"V tomhle případě na to asi nebyl čas, piloti měli jen zlomek vteřiny na to se katapultovat," uvedl Medek. Automatická aktivace sítě podle něj není možná, protože může být případ, že se pilot rozhodne stroj znovu zvednout a přiletět na přistání znovu. Hrozilo by tak, že se při vzlétání zachytí do sítě a manévr skončí tragédií.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…