Byla chyba rušit učiliště. Děti sice umí s počítačem, ale nejsou zručné. Státe, netlač nás ke zdi, znělo na besedě o ekonomice kraje

21.10.2015 9:09

Někteří podnikatelé a živnostníci na Zlínsku se netají velkou nespokojeností s politikou současné české vlády a především s fungováním svého krajského úřadu. Trnem v oku jim je údajná vysoká administrativní zátěž, která je má brzdit a ztrpčovat jim život. Nesmlouvavé kritiky z řad veřejnosti podporuje vedení Strany soukromníků ČR, včetně jejího senátora Ivo Valenty.

Byla chyba rušit učiliště. Děti sice umí s počítačem, ale nejsou zručné. Státe, netlač nás ke zdi, znělo na besedě o ekonomice kraje
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Hovoří senátor Ivo Valenta

Právě Valenta a také další zástupci Strany soukromníků rozjeli nyní kampaň s názvem Hledáme hejtmana, která si klade za cíl oslovovat na Zlínsku schopné lidi, aby pomohli odstranit všechna negativa, jež brání hospodářskému rozvoji kraje. Jednou z prvních akcí cílené kampaně se stal vpodvečer 21. října „kulatý stůl“, na který si Soukromníci pozvali nejen veřejnost, ale také renomované odborníky z více společenských oblastí.

„Je to otevřený projekt pro všechny šikovné lidi, kteří chtějí zvrátit nepříznivý vývoj v našem kraji. Měli bychom dostat do politiky především co nejvíce podnikatelů, aby se tak snížilo napětí mezi nimi a státní správou. To by mělo určitě příznivý vliv na naší ekonomiku,“ uvedl odbornou besedu ve zlínském Kongresovém centru senátor Ivo Valenta.

Ekonomiku brzdí nízké investice i mizerné platy

Petr Zahradník, špičkový český ekonom, známý i z televizních debat pak analyzoval hlavní nešvary, jež brání baťovskému kraji v jeho dalším rozvoji. „Chybí zde větší ekonomické investice, které by se například mohly rozproudit pomocí evropských dotací. Ty sice nejsou samospásné, ale fungují jako sněhová koule, na níž se nabalují další finance a dokážou tak povzbudit ekonomický rozvoj. Problémem jsou i zdejší nízké mzdy, bylo by dobré usilovat, ať na Zlínsku vznikají kvalifikované místa, na kterých by si místní lidé mohli finančně polepšit a zvýšila by se tak jejich kupní síla,“ vysvětloval ekonom Zahradník. Ten dále zdůraznil, že nejen na Moravě, ale v celé České republice existuje nedostatečná dálniční síť a chybí zde velká dopravní centra jako ve vyspělých evropských zemích, kde funguje na jednom místě železniční i kamionová doprava s potřebným zázemím, která pak přímo navazuje na letiště.

Profesor Kratochvíl: Máme zkostnatělý systém školství

Slova chvály si nevysloužilo od přítomných odborníků ani české školství. Tomu renomovaní pedagogové vyčítali, že špatně připravuje žáky i studenty na jejich budoucí povolání. „Chybou bylo zrušení odborných učilišť u prosperujících firem, kde vedení společností umělo komunikovat s vedením škol a odborně jim také pomáhalo. To stejné se dá i říct o zániku dílen na základních školách, děti sice umí s počítačem, ale nejsou manuálně zručné a bývají dost vzdálené od běžné praxe. Na rozdíl od vyspělých ekonomik neumíme také u nás využít aplikovaný výzkum na vysokých školách. I když do něj vkládáme dostatek financí, vracíme se nám z toho jen dvacet procent,“ konstatoval profesor Oldřich Kratochvíl, který je rektorem na soukromém Evropském polytechnickém institutu v Kunovicích.

Další vědecký pracovník a podnikatel, lékař David Rumplík, který provozuje ve Zlíně soukromou kliniku, si stěžoval na nezájem Ministerstva zdravotnictví i vedení pojišťoven o soukromý sektor.

„Spíše nám ty oficiální instituce komplikují život a starají se jen o státní zařízení. Škoda, že u nás neexistuje více možností pojištění, kdy by lidé, kteří by si přispívali více, mohli v soukromých lékařských zařízeních čerpat nadstandardní, kvalitní péči, jako je tomu třeba v Rakousku. Nikomu z politiků se do něčeho takového nechce. Máme si být stále všichni rovni, i když víme, že už to tak dávno není. Pod českými pojišťovnami žijeme stále v takovém mírném socialismu, “ prohlásil zkušený lékař.

Stát by měl podnikatele i živnostníky více podporovat

Strana soukromníků ČR si nechala při své kampani také zpracovat od profesionálních agentur veřejné ankety, jejichž výsledky daly za pravdu kritice od renomovaných odborníků. Nejvíce lidí totiž označilo jako nejdůležitější opatření k hospodářskému rozvoji odstranění administrativních bariér ze strany státu. „Státe, nech nás pracovat a už nás netlač ke zdi, nemáme kam uhnout. Pokud se nám nevytvoří lepší prostředí a zázemí, živnostníci i menší podnikatelé budou muset své činnosti ukončit. Tím vzroste nezaměstnanost a lidé nebudou mít k dispozici potřebné služby,“ varoval v závěru debaty předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

Jan Štěpán


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…