Bývalý člen KSČM: Komunistická idea ve straně skomírá

11.04.2014 17:21

Bývalý člen KSČM Otakar Rambousek se v rubrice Názory serveru ParlamentníListy.cz rozepsal o tom, proč po pěti letech koncem loňského roku opustil komunistickou stranu. Zavzpomínal také na to, jak jej těsně před sametovou revolucí z politických důvodů vyhodili z armády.

Bývalý člen KSČM: Komunistická idea ve straně skomírá
Foto: Daniela Černá
Popisek: Volební hesla KSČM

„Před rokem 1989 jsem vykonával funkci předsedy ZO SSM. Pracoval jsem jako důstojník armády a v říjnu 1989 jsem byl propuštěn do civilu na základě nevyhovující služebně politické charakteristiky. Cituji: ,Jeho smýšlení je neslučitelné s výkonem povolání vojáka z povolání!` Od této doby jsem se politicky neangažoval,“ napsal s tím, že až v roce 2008 vstoupil do KSČM, kterou ale 31. 12. 2013 „po zralé úvaze“ opustil.

Situaci v současné komunistické straně nevidí nijak růžově: „Komunistická idea v KSČM skomírá a bohužel je protkána oportunistickými vlivy, které mnoho lidí odrazují. V mnoha organizacích jsme svědky sic pomalého, ale trvalého rozkladu vnitřní struktury, čímž strana ztrácí akceschopnost a členy,“ píše Rambousek.

Na schůzích KSČM to vypadá stejně, jako když se sejdou zahrádkáři

Podle něj to na mnoha členských schůzích KSČM vypadá „jako na sešlosti zahrádkářského klubu“, na nichž se věci vnitrostranické, vnitropolitické, ideologické a všeobecně politické probírají málo nebo vůbec ne. „Nejsou příjímána usnesení a postoje k zásadním politickým otázkam, což je nezvratným důkazem absence politické práce a setrvačnosti strany,“ posteskl si.

Zamýšlí se také nad předlistopadovým režimem. Socialismus byl podle Rambouska zneužit, špatně aplikován a zdeformován. „Ze systému nebyl odstraněn zásadní nepřítel demokracie - peníze. Ten měl být nahrazen systémem kreditů ve výši zajišťující všem důstojný život. Bankovní sektor měl být zbaven vlády nad osudy lidí,“ konstatoval bývalý člen KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…