Bývalý elitní policista byl odsouzen za korupci. Podruhé

09.05.2012 7:16

Policista Jan Mareš, který ještě před 14 lety vedl vyšetřování řady korupčních kauz, byl již podruhé odsouzen za korupci. Poprvé mu udělil milost ještě první polistopadový prezident Václav Havel, podruhé se proti rozsudku odvolal a čeká se na další projednávání. Poprvé měl požadovat úplatek čtvrt milionu korun, podruhé pole obžaloby úplatek pro změnu nabízel a to ve výši 100 tisíc.

Bývalý elitní policista byl odsouzen za korupci. Podruhé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Před obvodním soudem pro Prahu 1 stanul někdejší vysoce postavený důstojník policejního prezidia Jan Mareš. Muž, který byl již jednou odsouzen a to za korupční kauzu, ale první polistopadový prezident republiky Václav Havel mu udělil milost, byl za podobný zločin odsouzen znovu. Dostal podmínku 2,5 roku s pětiletou zkušební dobou. Zprávu přináší dnešní Právo.

Licence za sto tisíc

V těchto dnech čelil Mareš obvinění, že se pokusil uplatit jednoho z úředníků ministerstva dopravy částkou sto tisíc korun výměnou za to, že sociální družstvo Benna, které jako právník zastupoval, získá licenci na provozování stanice technické kontroly, kde měli být zaměstnáni vozíčkáři. Představitelé družstva sice přiznávají, že Marešovi částku předali, ale tvrdí, že šlo pouze o platbu za poskytnuté právní služby. Stejně se k tomu staví i sám Mareš.

„Okamžitě jsem se odvolal, protože se cítím nevinný. Soud neakceptoval naše důkazy a vůbec nepřihlédl k tomu, co bylo všechno řečeno u hlavního líčení,“ řekl v úterý Právu Mareš, kterému původně hrozilo až šestileté vězení.

Bývalý elitní policista také tvrdí, že údajně uplácený úředník před soudem prohlásil, že mu úplatek nabízen nebyl, ani ho nepožadoval. Paní Hana Šlesingerová, která působila v roli zprostředkovatelky údajné transakce, ale tvrdí něco jiného.

„U hlavního líčení uvedl, že si nikdy o žádný úplatek neřekl a že mu žádný úplatek nebyl nabídnut. Pouze paní Šlesingerová mu cosi naznačovala. Když tedy korunní svědek řekne, že mu žádný úplatek nebyl nabídnut, tak je to v rozporu se závěry soudu. Tomu rozsudku vážně nerozumím,“ poznamenal Mareš.

Druhá provokace?

Ještě před čtrnácti lety vedl Mareš na policejním prezidiu speciální skupinu finanční a hospodářské kriminality, z níž později vznikl samostatný útvar dnes známý jako protikorupční policie a v této funkci prošetřoval řadu závažných kauz, mezi jinými např. kauzu vytunelování společnosti Skloexport. Právě kvůli tomuto případu byl ale později sám odsouzen.

V roce 1998 dostal Mareš obálku se čtvrt milionem korun od tehdejšího člena představenstva společnosti Skloexport Karla Bartoška a za tuto sumu měl zajistit jeho beztrestnost. Mareše následně zadržela policie a bývalý policista byl odsouzen. Do případu se však vložil ústavní soud, který konstatoval, že šlo o cílenou provokaci ze strany policejní inspekce a rozsudek zrušil. Prezident Havel mu později udělil milost.  V těchto dnech Mareš před soudem znovu tvrdil, že se ho někdo pokouší zničit a nové obvinění je opět výsledkem provokace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…