Bývalý poslanec ČSSD: Sociální demokracie by měla být energičtější a více jednotná

11.10.2013 11:14

Jaké voliče a především čím je oslovit, aby sociální demokracie dosáhla vytyčeného cíle 30%? A s jakou ze stran by on sám uvítal koalici? Pavel Vanoušek (ČSSD) usedl do poslaneckých lavic v letech 2006-2010 a od té doby je starostou Chebu. Proč by se tam již nechtěl vrátit? V čem shledává výhody komunální politiky a jak se aktuálně vyvíjí situace kolem přistávací dráhy chebského letiště, o níž radnice usiluje již řadu let?

Bývalý poslanec ČSSD: Sociální demokracie by měla být energičtější a více jednotná
Foto: tan
Popisek: Starosta Chebu Pavel Vanoušek

Již za dva týdny nás čekají předčasné volby a cílem ČSSD je získat přes 30%, což by ji značně usnadnilo povolební vyjednávání, bohužel se ji to ani podle posledních průzkumů nedaří. Co podle Vás straně nejvíce škodí? Přeci jen Nečasova vláda byla hodně nepopulární, pravice vládla 7 let v kuse. Nemyslíte si tak, že nyní má Sociální demokracie jedinečnou příležitost a částečně i usnadněnou pozici?

Domnívám se, že Česká strana sociálně demokratická získá více než 30 procent hlasů. Ještě více voličů by mohla získat, kdyby vystupovala ve volební kampani energičtěji a zcela jednotně. Myslím si, že řada potenciálních voličů se obává případné povolební spolupráce ČSSD s KSČM.

A prozradíte nám, s kým byste případně preferoval koalici? U jaké ze stran shledáváte se Sociální demokracií v programu největší shodu?

Za přijatelné koaliční partnery považuji KDU-ČSL, Stranu zelených a SPOZ. Případnou spolupráci s hnutím ANO bych osobně nevylučoval, ale toto hnutí dává najevo, že ČSSD avizované zvyšování daní je pro ně zásadní překážkou pro případné koalice.

I vy osobně jste byl v letech 2006-2010 členem PS. Mandát jste pak již neobhajoval a stal jste se starostou. Proč? A neměl jste chuť opět do poslaneckých lavic usednout?

Systém práce v PS mi nevyhovoval, rozhodování PS prakticky určuje cca 10 až 15 předních politických představitelů. Ti ostatní sice mohou svůj názor vyjádřit, ale zpravidla ho nedokáží prosadit. Mé rozhodnutí bylo dobrovolné a vědomé, chuť vrátit se do poslanecké lavice nepociťuji.

V čem vidíte výhody komunální politiky? A budete chtít zůstat v politice i nadále a příští rok obhájit mandát?

Ve své pozici v komunální politice mám příležitost reálně rozhodovat. Ne každé rozhodnutí je nutně správné, ale pokud člověk za sebou vidí konkrétní výsledky práce a cítí, že ji veřejnost uznává, může z toho mít oprávněně dobrý pocit. Politice se chci věnovat i nadále. Rozhodně bych byl rád i v příštím volebním období členem zastupitelstva, ale o místo uvolněného zastupitele již usilovat nebudu.

Rozhodnutí města vrátit se k vlastní správě bytů se Chebu vyplatilo, a to nejen finančně. Radnice by se tak v následujících letech chtěla pustit do rekonstrukce domů. Neplánujete ale také novou bytovou výstavbu? Je to ve městě vůbec potřeba?

Město Cheb má pro současný počet obyvatel dostatečné množství bytů. Z celkového počtu cca 11 tisíc bytů je více než 500 bytů volných. Město má ale nízký podíl bytů v rodinných domcích, a proto již několik let systematicky vytváří podmínky pro zajištění pozemků k výstavbě rodinných domů. Město pokračuje ve výstavbě domů s pečovatelskou službou a letos zahájí rekonstrukci jednoho historického objektu bývalého hotelu na dům, kde bude 23 bytů určených pro seniory.

Radnice usiluje o přistávací dráhu chebského letiště. Město již vlastní většinu stavebních pozemků a má schválenou vizi na vznik sportovního regionálního centra. Podařilo se již městu ale získat všechny pozemky, a jak dopadla jednání o přistávací dráze? Domníváte se, že se začne s realizací projektu ještě letos?

Jednání o převodu přistávací dráhy z Ministerstva dopravy na město Cheb dosud probíhají. Město v současné době připravuje výstavbu vodovodu a kanalizace do městské části Horní Dvory a počítá s vybudováním přípojek až k letištní budově. Správce letiště, Ultralight Club Cheb, vybudoval základní zázemí pro piloty a pasažéry. Vznik sportovního regionálního centra zde je dlouhodobou vizí s horizontem 10 a více let.

Jaké také předpokládáte náklady a z čeho budou financovány?

Náklady budou jistě v řádu desítek, ne-li stovek milionů korun a finance by měly být získávány z více zdrojů - měst a obcí, uživatelů letiště a dotačních prostředků.

Město se po více jak roce dočkalo kvůli problémům s pozastavením ROP SZ přislíbenou dotaci. Jaký vliv ale měly problémy na plánované projekty? Vzniky městu například nějaké penále? A kdo podle vás za problémy může?

Pozastavené financování z ROP Severozápad znamenalo pro město přímou finanční zátěž v řádu milionů korun. Rozhodně též přineslo zpoždění přípravy a realizace nových projektů. Vedle zřejmě prokazatelných kriminálních činů nebyl celý systém dobře nastaven, nebyla prováděna důsledná kontrola. Vše se navíc zkomplikovalo politickými spory jak na regionální, tak i celostátní úrovni.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…