Vše může být jinak. Sociolog prozradil, kdo rozhodne předčasné volby

09.10.2013 20:35

Mnoho voličů se stále nerozhodlo, koho a zda vůbec půjdou volit. Může se stát i to, že se budou lidé rozhodovat až ve volebních místnostech nebo odjedou někam pryč v rámci prodlouženého víkendu. Také chybí euforie, která byla patrná v posledních sněmovních volbách či ve volbách prezidentských. Z těchto i několika dalších důvodů nelze podle ředitele společnosti SANEP v tuto chvíli přesně odhadnout volební výsledek.

Vše může být jinak. Sociolog prozradil, kdo rozhodne předčasné volby
Foto: Archiv OZ
Popisek: Oldřich Zajíc

Až do poslední chvíle nebude jasné, jak volby skončí. Jedním z mnoha faktorů, který volby rozhodne, bude, jak se zachovají váhající voliči, kterých je asi třetina. Navíc samotný termín voleb (25. a 26. 10.) připadá i na prodloužený víkend, v pondělí 28. října se slaví Den vzniku samostatného československého státu a poté ještě v úterý a středu budou podzimní prázdniny, což znamená, že řada občanů ještě může někam odcestovat.

Zásadní bude, jak se rozhodnou váhající voliči

„Bude skutečně záležet na mnoha faktorech a jedním z těch zásadních bude, jak se rozhodnou váhající voliči. Těch je nejvíce u ANO, hnutí Úsvit přímé demokracie, ale i Hlavu vzhůru!,“ řekl ParlamentnímListům.cz sociolog Oldřich Zajíc, který působí jako ředitel a jednatel společnosti SANEP, zabývající se průzkumy veřejného mínění.

Skepse z toho, že není koho volit

Podle něj také mezi lidmi není patrná volební euforie jako v roce 2010 nebo ve volbách prezidentských a spíš panuje jakási skepse a agónie z toho, že není koho volit. „Může to být dáno i zkušenostmi z minulých volebních období ve vztahu k menším volebním stranám, které dávaly určitou naději voličům, že dojde k deklarovaným změnám,“ dodal Zajíc s tím, že i proto budou voliči přemýšlet do poslední chvíle a rozhodnou se třeba až ve volebních místnostech. Záležet bude také na tom, do jaké míry budou chtít voliči do urny za každou cenu nějaký hlas hodit a splnit svou občanskou povinnost.

Jistotu má jen ČSSD a KSČM

Fenoménem posledních průzkumů je Babišovo hnutí ANO, dílčí úspěchy zaznamenal také Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Menší a nové strany však nemají podle Zajíce v tuto chvíli nic jistého. Pravděpodobně jistou účast v Poslanecké sněmovně mají dle ředitele SANEPu zatím jen sociální demokraté a komunisté díky nejstabilnějšímu elektorátu.

Obsáhlý archiv výzkumů na serveru ParlamentníListy.cz:

Nejmladší voliči jsou nespolehliví

Naopak nejmladší voliči, kteří nyní vyjadřují podporu spíše menším a novým stranám, jsou podle Zajíce z hlediska voleb nejméně spolehliví voliči. „Když budou mít jiný program, tak se vůbec volbami zabývat nebudou,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz sociolog.

Lidé nakonec mohou zvolit i stranu, která je zklamala

Může dojít ale i k situaci, kdy lidé nakonec zvolí i tu stranu, kterou dosud volili, ačkoliv jsou jejím působením momentálně zklamaní. „Voliči, byť jsou se svými představiteli stran, které historicky volili, zklamaní, se mohou pro ně nakonec i přesto rozhodnout právě proto, aby nedostaly šanci menší strany, které nebudí takovou důvěru, nebo které v očích voličů nemusí znamenat ono kýžené dobro,“ naznačil ParlamentnímListům.cz další možný scénář Zajíc s tím, že zatímco na začátku kampaně mohli určití lídři vzbudit nadšení, tak den ode dne může docházet k opadnutí emocí.

Ve volbách proto může zřejmě v malém měřítku uspět i ODS, která v poslední době posiluje. Mírnou stabilitu nabírá i KDU-ČSL a do určité míry i zemanovci. Roli budou do poslední chvíle hrát také média.

Chybí témata, osobnosti. Voliči to nemají snadné

„Voliči budou více přemýšlet, studovat programy a zajímat se o jednotlivé kandidáty v krajích. Nebudou to mít ale snadné. Chybí témata, chybí osobnosti, je tu dlouhodobá negace ve vztahu k politice a politikům,“ shrnul Zajíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…