Bývalý senátor: Sociální demokracie podporuje "třídní" zášť a závist

11.09.2013 12:26

Bývalý senátor a nyní starosta Jičína Jiří Liška (ODS) se obává, že nás po volbách čeká něco podobného jako reálný socialismus. On sám stál při vzniku Ústavu pro studium totalitních režimů a svou politickou kariéru spojil s ODS a Jičínem. Jak nyní vnímá poměry na radnici, ale i ve straně? A proč pochybuje ze strany Senátu o nedávné volbě Rady ÚSTR a jeho budoucnosti?

Bývalý senátor: Sociální demokracie podporuje "třídní" zášť a závist
Foto: Redakce
Popisek: MVDr. Jiří Liška (BEZPP), starosta Jičína

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

V březnu jste nebyl Senátem zvolen do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Je pro vás osobně nezvolení velkým zklamáním nebo vzhledem k problémům, který ÚSTR musel na přelomu dubna a května čelit, jste rád?

Zklamán jsem byl. Myslím si, že každý, kdo se účastní nějaké volby, tak chce uspět. Navíc jsem stál při vzniku ústavu a tak to byla pro mne i srdeční záležitost. Hlavně mě ale mrzí, do jakých rukou se dostal ústav a kdo v něm teď rozhoduje. Jsou to lidé, kteří se nikdy netajili svým negativním postojem k ústavu, kteří relativizují naši komunistickou minulost a o kterých jsem přesvědčen, že se budou snažit činnost ústavu co nejvíce omezit. Obávám se, že právě proto byli Senátem do Rady ÚSTR zvoleni.

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky na začátku roku, pokud vyhrají socialisté s komunisty, tak teprve tehdy lidé poznají, že vláda Petra Nečase nebyla zase tak úplně špatná, jak to dnes téměř každý s chutí tvrdí. Co podle vás přinese vláda levice, která tak navíc bude mít převahu napříč celým politickým spektrem? Již v souvislosti s vaším nezvolením do rady ÚSTR (a zvolením kandidáta ČSSD Jana Bureše) se expremiér Nečas nechal slyšet, že Senát přestává být pojistkou demokracie a stále více se stává prostředkem nadbíhání ČSSD svým komunistickým spojencům. Souhlasíte?

Vláda Petra Nečase udělala spoustu zbytečných chyb, které nakonec byly příčinou jejího konce. Důležité ale je, že ten základní směr byl vládou dobře nastaven. Teď se obávám toho, že nás po volbách čeká něco podobného, co jsme znali jako reálný socialismus. Sociální demokraté mluví o státní bance, výkupu neefektivních dolů, slibují všem všechno. Žádné poplatky, téměř vše by mělo být zadarmo. Však to firmy a bohatí zaplatí. Podporuje se "třídní" zášť a závist. Obávám se, že nás nečeká nic dobrého. A to, že sociální demokraté vycházejí vstříc téměř ve všem komunistům, je víc než jasné.

V souvislosti s kandidaturou jste také pozastavil své členství v ODS. Obnovil jste jej již nyní? A máte vůbec chuť se do strany vrátit? Například Václav Klaus nedávno vyjádřil své zklamání nad vývojem strany a návrat do jejího čela odmítl. Dokonce se spekuluje, že tak vznikne jiná strana, pod záštitou právě exprezidenta a zakladatele ODS. Co by to podle vás pro stranu znamenalo?

Svůj politický život jsem spojil s ODS a na tom nebudu nic měnit. Také proto jsem se vrátil do ODS. Mám řadu výhrad k tomu, jakou politiku jsme v posledních letech dělali. Vím, že nebude jednoduché získat ztracenou důvěru. O to se budou muset pokusit především noví lidé v ODS. Některé postoje a vyjádření Václava Klause mě mrzí. Myslím si, že je občas vůči ODS zbytečně tvrdý a nespravedlivý.

Podle vašich slov jičínská radnice neprošla od roku 1990 tak dramatickými změnami jako v minulém roce. Zlepšila se nyní již situace nebo se naopak s blížícími se komunálními volbami problémy ještě vyostřují?

Na jičínské radnici se vztahy mezi zastupiteli příliš nezlepšily. Oba tábory k sobě nehledají cestu a osobní spory převládají nad ochotou spolupracovat. Je to škoda. Navíc tyto spory nevrhají dobré světlo na zastupitelstvo a podporují mezi jičínskými občany ten obecný názor na neschopnost politiků se dohodnout. Všichni si tím škodíme.

Vy jste se stal starostou teprve před rokem. Budete tak chtít ve funkci pokračovat a obhájit mandát příští rok ve volbách?

Pro mě je ten rok do komunálních voleb posledním rokem v politice. Kandidovat již nebudu. Jsem ale rád, končím právě na jičínské radnici, protože být starostou tak pěkného města je vlastně velká odměna a jsem za ni moc rád.

Jičín je historickým městem, jak významnou rolí je tak ve městě cestovní ruch a co se vy osobně snažíte dělat pro jeho podporu?

Cestovní ruch je pro naše město velmi důležitý. Jičín má co nabídnout. Nejen sám sebe, ale i kvalitní služby, dobré ubytování a také krásné okolí Českého ráje. Radnice se snaží podporovat všechny aktivity spojené s turistikou. Jak se budeme chovat k návštěvníkům a čím je oslovíme, je hlavně v rukou místních podnikatelů. Ti především rozhodují o šíři a kvalitě nabídky. My se také samozřejmě snažíme. Podporujeme a připravujeme přes léto kulturní programy, otevíráme památky a hlavně se snažíme nekomplikovat život našim podnikatelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…