ČR hrozí ztráta evropských miliard. Výbor v Bruselu neschválil prodloužení lhůty k čerpání

24.09.2013 21:51

Hrozba, že Česko přijde o možnost čerpat z EU další miliardy korun, je opět o něco reálnější. Úterní hlasování totiž znemožnilo dočerpat několik desítek miliard. Upozorňuje na to server Aktuálně.cz.

ČR hrozí ztráta evropských miliard. Výbor v Bruselu neschválil prodloužení lhůty k čerpání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Výjimku, na základě které by mohlo Česko dočerpat z evropských fondů několik desítek miliard korun, výbor pro regionální rozvoj v hlasování o tom, kterým státům bude o rok prodloužena lhůta pro čerpání evropských peněz, nakonec nepodpořil. Výjimku dostalo pouze Slovensko a Rumunsko.

Zpravodajem tisku byl český europoslanec za ODS Oldřich Vlasák, který vyhlídky Česka na evropské peníze vidí černě. Podle něj v příštím roce může Česko přijít o částky v řádu deseti až dvaceti miliard korun. A o další miliardy může přijít v následujícím roce.

Ministr pro místní rozvoj František Lukl je optimističtější.  "Domnívám se, že ještě není nic ztraceno. Postoje výborů se liší a nejdůležitější bude rozhodnutí plenárního zasedání Evropského parlamentu," míní šéf úřadu Franišek Lukl.

Podle dokumentu, který Lukl představil na vládě minulý týden, hrozí, že ještě letos propadne 28,7 miliardy korun. Z dotace na další dva roky je potom vážně ohroženo 44,5 miliardy. Celkově tak ohrožená částka představuje více než sedmdesát miliard.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…