ČSSD, ANO a KDU-ČSL zřejmě dnes dokončí koaliční smlouvu

10.12.2013 6:08

Vyjednávači ČSSD, ANO a lidovců zřejmě dnes vpodvečer dokončí společnou koaliční smlouvu. Shodu musí nalézt ještě v oblasti daní a zdravotnictví. Dokument pak ještě budou interně schvalovat jednotlivé strany příští koalice. Již v sobotu by se jím měl zabývat Ústřední výkonný výbor ČSSD.

ČSSD, ANO a KDU-ČSL zřejmě dnes dokončí koaliční smlouvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékárna

Na většině programových bodů se zástupci koaličních stran shodli na několikahodinovém sobotním jednání. Rozpory dlouhodobě přetrvávají v oblasti daní, s jejichž zvýšením ANO nesouhlasí. Podle některých informací by se koaliční strany mohly shodnout na zavedení sektorové daně, tedy vyššího zdanění pro firmy podnikající v oblasti bankovnictví, telekomunikací a energetiky. Vyšší daňové příjmy by pak mohla koalice použít například na slevu na dani za dítě, kterou mají mezi svými prioritami lidovci.

Zmizí poplatky v lékárnách a v ambulancích

Strany budou muset doladit také svůj postoj ke zdravotnickým poplatkům. Zachován by měl být poplatek za ošetření na pohotovosti a zřejmě i za pobyt v nemocnici. Pacienti by ale za hospitalizaci platili maximálně 30 dní v roce. Už dříve se koaliční partneři shodli na zrušení poplatků u ambulantních lékařů a v lékárnách.

V debatě o personálních otázkách budou strany pokračovat až příští týden, kdy by se měl z pracovní cesty v USA vrátit předseda lidovců Pavel Bělobrádek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…