ČSSD čeká jednání o platbě v kauze Lidového domu. Možná si vezme úvěr

01.04.2016 15:30

Špičky ČSSD budou příští týden řešit, jak reagovat na čtvrteční rozhodnutí pražského městského soudu, že má strana bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi zaplatit za právní služby ve sporu o Lidový dům zhruba 337 milionů korun. Předseda poslanců strany Roman Sklenák považuje za nejpravděpodobnější variantu, že si sociální demokraté na úhradu vezmou úvěr. Altner, po kterém do dneška pátrala policie kvůli podezření ze zpronevěry, podle vedení ČSSD způsobil vysoké navýšení smluvní pokuty obstrukcemi během řízení.

ČSSD čeká jednání o platbě v kauze Lidového domu. Možná si vezme úvěr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek a Roman Sklenák

Altner ve čtvrtek vyhrál spor s ČSSD, kterou jako jeden z právníků zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu sociální demokraté musí zaplatit dlužnou částku přes 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. Částku by podle sdělení Altnerova advokáta Václava Veselého měla strana zaplatit do tří dnů od doručení rozhodnutí soudu oběma stranám sporu.

Vládní strana je podle svých vrcholných představitelů připravena pravomocné rozhodnutí soudu respektovat, využije ale dovolání k Nejvyššímu soudu, které nicméně nemá odkladný účinek. Argumentovat by měla i obstrukcemi Altnera v průběhu řízení táhnoucímu se od roku 2000. Předseda Sněmovny Jan Hamáček i bývalý místopředseda strany Michal Hašek upozornili na to, že Altner neplatil soudní poplatky a nechodil na jednání. Veselý však tvrdí, že pouze využíval své zákonné možnosti, když například ze sociálních důvodů žádal o osvobození od soudních poplatků.

ČSSD zatím neobdržela rozsudek písemně. Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci zdůraznila, že rozhodnutí bylo teprve vyhlášeno, musí se písemně vypracovat a doručit. Podle občanského soudního řádu má soud na vypracování rozsudku 30 dní, lhůta se však muže prodloužit. Sociální demokraté zatím mají za nejpravděpodobnější, že si strana vezme úvěr, kromě Sklenáka tak hovořil i místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Místopředseda pro hospodaření Martin Starec dostal na čtvrtečním mimořádném jednání grémia za úkol navrhnout alternativy, jak situaci řešit. Rozhodnutí má padnout po návratu předsedy strany a vlády Bohuslava Sobotky z cesty do USA.

Soud dnes také odvolal policejní pátrání po Altnerovi, které policisté zahájili loni koncem listopadu. Je stíhaný kvůli zpronevěře víc než 800.000 korun, za což mu hrozí dva až osm let vězení. Protože se neúčastnil řízení, bylo stíhání dosud vedeno jako proti uprchlému. Pátrání bylo odvoláno, protože se prokázalo, že Altner ve čtvrtek navštívil jednání civilního soudu ve sporu s ČSSD. Kauzu začne soud projednávat 27. dubna.

Financování soudem vyměřené částky za zastupování ve sporu o Lidový dům ČSSD neohrozí na existenci, řekl ČTK analytik společnosti Colosseum František Bostl. Podle výroční finanční zprávy za rok 2015 totiž operovala ČSSD loni s příjmy více než 380 milionů Kč. V roce 2014 to bylo dokonce 455 milionů. I Bostl odhaduje, že strana na zaplacení využije úvěrové financování. Její dluh by se tak zvýšil na více než půl miliardu, dodal.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD. Podle vyjádření strany tuto smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …