ČSSD o pádu Lessyho: Za to by se nemusel stydět ani Gottwald

29.08.2012 13:52

Sociální demokraté uspořádali tiskovou konferenci, na které okomentovali sesazení policejního prezidenta Petra Lessyho. Vzhledem k jeho dlouhodobým sporům s ministrem vnitra Janem Kubicem to vnímají jako politickou akci, kterou se vládní strany pokoušejí ovládnout policii. V tomto směru to podle nich snese srovnání s Únorem 1948.

ČSSD o pádu Lessyho: Za to by se nemusel stydět ani Gottwald
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

„Destrukce státu vládou pokračuje destrukcí policie,“ zahájil tiskovou konferenci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Policejní prezident má být podle něj neodvolatelný, aby byla zajištěna jeho maximální nezávislost.

„Celá ta konstrukce byla provedena s cílem odvolání nepohodlného policejního prezidenta,“ okomentoval obvinění od Generální inspekce bezpečnostních sborů, kvůli kterému musel policejní prezident odejít.

„Je to puč proti nezávislé práci policie,“ obává se Sobotka. „ODS a TOP 09 se rozhodly ovládnout policii, aby zabránili jejímu dalšímu vyšetřování politických kauz,“ myslí si.

„Nepatří to do demokratického právního státu, je to obrovská ostuda, obrovský skandál, který nás vrhá někam mezi Ukrajinu a Bělorusko,“ shrnul předseda Sobotka.

Po něm si vzal slovo stínový ministr vnitra Jeroným Tejc, který rovněž začal zostra: „Toho jsme za dvacet let nebyli svědky,“ zhodnotil odvolání policejního prezidenta.

Podle něj tento pokus o ovládnutí policie snese srovnání s Únorem 1948, kdy se komunisté rovněž pokoušeli ovládnout policii. „Snese to srovnání s Únorem. Ani komunisté by se nemuseli stydět za takovýhle způsob ovládnutí policie,“ burcoval poslanec ČSSD.

Ministr vnitra Jan Kubice podle něj překročil veškeré své kompetence. „Vyzývám Nejvyššího státního zástupce, aby přezkoumal, zda zde nedošlo k porušení zákona,“ obrátil se na nejvyššího vyšetřovatele.  Inspekce bezpečnostních sborů se podle něj zachovala spíš jako politická policie.

„A my se nechceme vracet do dob, kdy vládly estébácké praktiky,“ zakončil své vystoupení.

Po něm se ujal slova místopředseda a prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, kterému rovněž sesazení policejního velitele připomnělo Únor 1948. „Tehdy taky bylo prvním krokem vyčištění policie,“ myslí si. I Dienstbier se obává, že policie začala být zneužívána k politickým účelům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…