ČSSD požaduje, aby Bém, John a Kubice opustili politiku

30.03.2012 14:22

Sociální demokracie požaduje, aby poslanci ODS Pavel Bém, VV Radek John a ministr vnitra Jan Kubice odešli z politiky. Zdůvodňuje to jejich propojením s podnikatelem Romanem Janouškem či jeho firmami. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Je to podle něj důležité pro politickou kulturu v zemi.

ČSSD požaduje, aby Bém, John a Kubice opustili politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

V minulých dnech se totiž v médiích objevily záznamy telefonických rozhovorů mezi někdejším pražským primátorem Bémem a podnikatelem Janouškem. Podle Sobotky prokazují nepřijatelné propojení podnikatelského sektoru a politiky. "Je to spojení nepřijatelné z hlediska střetu zájmu, etických důvodů, korupce a poškozuje politiku jako celek," uvedl.

Chceme vědět, jak se odposlechy dostaly ven, říká Sobotka

Předseda VV John pracoval v jedné z Janoušových firem a Kubice je s Janouškovým podnikáním spojen prostřednictvím svých rodinných příslušníků, připomněl Sobotka.

Premiér Per Nečas nepřistupuje podle šéfa opozice k řešení kauzy Janoušek-Bém tak razantně, jak by měl. Již nyní je možné jednat a nečekat na vysvětlení BIS. Není možné držet Marka Šnajdra (ODS) ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, protože i on byl ve spojení s Janouškem. Sobotka podotkl, že ČSSD několikrát marně požadovala Šnajdrovo odvolání.

Vysvětlit je podle Sobotky potřeba, jak mohly nahrávky telefonických rozhovorů Béma s Janouškam uniknout z BIS, pokud je tajná služba pořídila, do bezpečnostní agentury ABL Víta Bárty (VV).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…