ČSSD se v Praze řítí vstříc katastrofě. Pětiprocentní hranice je už velmi blízko

26.06.2017 18:52

V předvolebním návodu sociální demokracie, kterou ParlamentníListy.cz před časem získaly, stojí celkem pozoruhodné sdělení. Lokální socdem bude mít za soupeře prakticky všechny strany, snad jen s výjimkou ODS a Pirátů. Co si o tomto strategickém postoji myslí ostatní politici v Praze? Zeptali jsme se.

ČSSD se v Praze řítí vstříc katastrofě. Pětiprocentní hranice je už velmi blízko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

Pražská ČSSD s lídrem Petrem Dolínkem před časem vytvořila dokument „Kampaň PSP PRAHA 2017“. Jím se už naše redakce zabývala. Sociální demokracie tak bude navrhovat diskusní témata jako například „důraz na vytvoření sítě zařízení pro nejmenší děti“ či „důraz na prevenci drobné kriminality a negativní sociální jevy“. Jednotliví straníci ovšem budou mít i řadu úkolů: účastnit se akcí, diskutovat, podávat ruku. „Klíčová je aktivní účast všech členů ČSSD v Praze: vlastní psaní, sdílení názorů, komentování příspěvků na důležitých účtech na sociálních sítích, pravidelné snahy o mediální výstupy,“ píše se v manuálu. Mezi náměty a pokyny oranžových politiků ovšem zapadla celkem zásadní věta.

„Hlavními soupeři ČSSD v Praze budou hnutí ANO, STAN, lidovci a TOP 09.“

ParlamentníListy.cz proto oslovily jednotlivé zastupitele na pražském magistrátu s dotazem, jak se na podobný tah dívají. Úvodem řekněme, že naše redakce rovněž získala exkluzivní měření sil, které si objednala jedna z konkurenčních stran. Té jsme slíbili anonymitu, stejně jako nebudeme jmenovat renomovanou agenturu, která se pod výzkum preferencí v měsíci červnu podepsala. Na vzorku více než tisícovky pražských respondentů je ale vidět, že velké šance má TOP 09 a překvapivě Piráti, naopak těsně nad šesti procenty se pohybuje právě sociální demokracie. Ta dlouhodobě klesá po celé republice. Hnutí ANO je s přehledem první. Náš dotaz na magistrátní zastupitele zněl ovšem jinak. A to: jak pohlížíte na skutečnost, že pro ČSSD není soupeřem sílící ODS. Jde o dohodu v zákulisí, či rozdílné voličské spektrum?

„V předchozích letech jsme v Praze vícekrát zažili koalici ODS a ČSSD, ať již otevřenou, či skrytou. Tak třeba uzavřeli nějaký pakt o neútočení. Ale to jsou jen mé spekulace. V každém případě to zatím vypadá, že pro ČSSD je zatím největším soupeřem sama ČSSD,“ sdělil Václav Novotný (klub TOP 09 a nezávislých). „Děkuji za dotaz, nicméně musím vás s lítostí odkázat na kolegy z ČSSD. To je opravdu dotaz na ně. Ja si to nedovedu nijak racionálně vysvětlit a byla by to pustá spekulace. Možná vyhodnotili ODS jako spojence, nebo jí přisoudili marginální úlohu,“ dodal Jiří Nouza (klub TOP 09 a nezávislých).

„Zřejmě jde o chybu v návodu,“ podotkl Martin Dlouhý z téhož klubu. „Jedná se pravděpodobně o skutečnost, že ČSSD může cílit na středolevé a středové voliče, tedy její ambicí může být oslovení části voličstva hnutí ANO, STAN, lidovci a TOP 09. ODS je však úzce zaměřena na skupinu voličů – příznivců jistých kontroverzních názorů a členů, kteří by nikdy neuvažovali o volbě ČSSD, proto je též zbytečné se je snažit oslovit,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Hrabák z klubu TOP 09 a nezávislých.

Dodejme, že zástupce ČSSD Petr Dolínek dlouhodobě na jakékoli naše dotazy nereaguje, stejně tak mlčí i jeho početný tým asistentů. Ale zpět k magistrátním zastupitelům. „Já se především divím, že mezi soupeře v Praze ČSSD nezařadila Piráty. Věřím, že v hlavním městě budeme mít více hlasů než sociální demokracie,“ glosoval ParlamentnímListům.cz povolební situaci Pirát Mikuláš Ferjenčík. „Řekl bych, že nepředpokládají překryv voličů. Kdyby se jednalo o volby v Praze, tak by to mohlo být tak, že ODS – ČSSD se na magistrátu vždy dobře domluvily,“ dořekl za Piráty Ondřej Profant. Že ČSSD a ODS zastupují jinou část spektra, pro změnu uvedl Jakub Michálek, předseda klubu Pirátů.

Anketa

Odvádí Milan Chovanec ve funkci ministra vnitra dobrou práci?

6%
94%
hlasovalo: 5573 lidí

„ODS je pro mne osobně tradiční strana, která se pokouší zvedat z popela,“ míní zástupkyně ANO Eliška Kaplický Fuchsová. „Upřímně si to nevysvětluji nijak. Volební strategie ČSSD mě vůbec nezajímá. Obzvláště potom, když vidím, jaké sympatie a preference mají. Podle mého názoru dělají jednu chybu za druhou a vynechat zrovna v pravicové Praze pravicovou stranu je asi jejich věc a jejich volební strategie,“ dodala jedna z nejvýraznějších tváří Babišova hnutí, Patrik Nacher.

„ODS je pro ČSSD rovnocenný soupeř jako kterákoliv jiná politická strana. Má své voliče, nový program a je možné, že preference v Praze porostou,“ sdělila redakci Jarmila Bendová (ANO). „Bohužel jsem neměl možnost seznámit se s ‚předvolebním návodem ČSSD‘, a je tedy pro mne velmi obtížné se k tomu vyjadřovat. Jen malá poznámka – do voleb pořád zbývají skoro čtyři měsíce a vzhledem k okolnosti, že kromě TOP 09 je ČSSD v magistrátní koalici se všemi vámi jmenovanými politickými subjekty, jsem zvědav, s čím náš koaliční partner v kampani přijde,“ rýpl do socdem předseda zastupitelů ANO na magistrátu Michal Hašek.

Obšírně se k celé situaci vyjádřili také zástupci Trojkoalice. „ČSSD je strana vyhraněně levicová. ODS vyhraněně pravicová. Nemají stejné voliče, a proto o ně ani nemusejí soupeřit,“ říká Jana Plamínková. „Volby v Praze budou podle mne soutěží osobností a není možné je brát a posuzovat takto stranicky. Nejdůležitější bude, zda jsou kandidáti důvěryhodní, schopní a pracovití, a mezi nimi si lidé budou vybírat,“ míní Jan Čižinský. „Myslím, že vcelku se jedná o jednoduchou odpověď. ODS stojí úplně na opačné straně politického spektra, než je ČSSD. ODS nebere ČSSD ani voliče, a to na rozdíl od naší koalice KDU-ČSL a STAN, která je potenciálním voličům ČSSD svým programem velmi blízká, a tedy velmi ohrožuje volební výsledek pro pražskou ČSSD, zvláště pak poté, jak se ČSSD aktuálně na veřejnosti chová,“ nezakrýval svou kritiku Jan Wolf, pražský radní.

„ČSSD má tradiční schopnost se domlouvat na velmi těžko uvěřitelných koalicích, protože mají snahu a potřeby být u moci vždy a za každou cenu. A taktikou možná je mít ODS jako partnera do spojenectví v rámci budoucích koalic. Možným vysvětlením, že ČSSD s ohledem na odlišnosti elektorátu s ODS prostě nepočítají jako konkurentem, což má z politologického pohledu racionální základ, ale v Praze je vše vždy jiné,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Ondřej Mirovský, zástupce Trojkoalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…